PA123 | Bless the rains down in Panama

Geplaatst op 2 aug 2023 - 05:24

Drukke laatste dagen op de bouw en bij het kinderwerk.

De maandagochtend begon zoals elke dag hier in Panama om 6:15 uur met een wake-up call van een leider. Maar ditmaal was het geen leider, maar Odessa die de dagleiding wel een keer wilde proberen. Zo zijn er de afgelopen dagen meerdere deelnemers geweest die een dag meegedraaid hebben. Na het ontbijt en de GMG was iedereen klaar voor de laatste volledige bouwdag. Zoals u heeft kunnen lezen, zit het dak er namelijk nog niet op, sterker nog het hoogste punt is nog geeneens gehaald.

Alleen toen arriveerde dan eindelijk de regen die ons zolang gespaard was gebleven. Het is hier momenteel ongekend droog voor de periode van het jaar. Voor onze komst had het wel veel geregend, dus het mooie weer kan zomaar een teken zijn van een gezegend project. Het kwam gelijk zo hard naar beneden dat wij de bouwstart moesten uitstellen. Gelukkig was de vertraging maar van korte duur. De bouwplaats was wel veranderd in een grote, kleierige modderpoel. Dat betekent dat wij onze Nederlandse kennis van het water konden inzetten om de afwatering, waar wij al paar dagen aan werken, nog beter te maken. Met veel graven, afvoeren boren en stuwwallen maken, loopt het water nu gelukkig veel beter weg. Mooi stuk werk wat wij konden doen naast het bouwen van het klaslokaal.

Op de bouw gingen wij ondanks de lichte regen hard aan de slag om de laatste stukken beton te storten en punten op de ringbalk te metselen. Het duurde weer wat langer dan gepland, maar vlak voor het avondeten was alles af wat op de planning stond. Dinsdagochtend kunnen we dan nog wat werk verrichten aan het dak, want zoals gezegd: wij gaan niet weg voor er aan het dak begonnen is.

In de middag stond ook het laatste reguliere kinderwerk op het programma. Ondanks dat er niet altijd evenveel kinderen waren, waren het wel hele mooie dagen met de kinderen. Dinsdagmiddag staat er ter afsluiting het grote kinderfeest op het programma, dit belooft een mooi feest te worden. Wij hebben al gehoord dat er flinke muziek bij moet komen want anders is het hier geen feest. Wij gaan dus genoeg lawaai maken dinsdagmiddag.

In de avond hadden we het laatste avondprogramma over de verschillende geloofsstromingen. De conclusie van de avond was dat het voor velen van ons toch een zoektocht was om de juiste kerk voor ons te vinden. Ondanks dat het gevoel leefde dat de jeugd vaak niet gehoord werd, is er ook het begrip dat het lastig is om een balans te vinden tussen oud en jong.

Op dinsdagochtend stond de laatste bouwochtend op het programma. Uiteraard had iedereen hier erg veel zin in en deze stond dan ook in teken van het dak, het logo en opruimen. Wij zijn allemaal erg trots dat er een begin is gemaakt met het dak, ondanks dat het er nog niet helemaal op ligt. Na de middag was het dan toch echt klaar met het bouwen, want het kinderfeest stond op het punt te beginnen.

Met een kleine 100 kinderen gingen we via een carrousel langs verschillende spelletjes. Iedereen had een erg leuke tijd en op het eind vloeide hier en daar toch wel een traan om afscheid te moeten nemen van de kinderen. Het was een mooie middag hier in La Valdeza.

In de avond was het dan toch tijd om te beginnen met opruimen, want morgen hebben wij weinig tijd met de overdracht en de bus die al vroeg op ons staat te wachten. Ondanks het vertrek gaan wij nog genoeg mooie dingen beleven in Panama City voordat wij donderdagavond in het vliegtuig stappen. Nu snel verder met inpakken.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.