PA123 I Dansende start in La Valdeza

Geplaatst op 16 jul 2023 - 05:02

Wij hadden ons geen beter welkom in La Valdeza kunnen wensen.

Na een korte busrit kwamen we aan bij ons hotel in Panama City. Op de agenda stonden een lekkere maaltijd en een verfrissende douche, twee zaken waar wij erg aan toe waren. Daarna was het toch echt tijd om te gaan slapen. Gelukkig wel in een kamer met airco, want de hitte van Panama is voor iedereen al goed te voelen. 

Na een goed ontbijt en ons eerste goedemorgen gesprek (GMG) was het hoog tijd om te vertrekken naar La Valdeza. In anderhalf uur nam onze buschauffeur ons mee door het zeer groene landschap en natuurlijk kon daarbij het Panamakanaal niet ontbreken. Helaas is het concept file in Panama ook niet onbekend maar dat mocht de pret niet drukken.

Bij aankomst in La Valdeza stond het welkomstcomité al op ons te wachten. Na het snel uitladen van de bus kon het welkomstfeest beginnen. Naast de directie van de school en de partnerorganisatie, waren ook ouders en kinderen aanwezig. Het was een welkom vol met impactvolle speeches, poëzie, traditionele muziek en dans. Uiteraard konden wij als Nederlanders niet achterblijven en moesten wij onze dansskills tonen. Conclusie: wij kunnen nog wel wat meer oefenen.

Het welkom werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd met alle aanwezigen. Als dit eten een voorbode is voor de rest van het project, dan gaan wij hier genieten want het was heerlijk. De ouders van de kinderen die naar deze school gaan, zullen om de beurt voor ons koken. Heel mooi om de betrokkenheid van de gemeenschap nu al te zien.

De rest van de dag stond in het teken van opbouwen en voorbereiden voor de komende dagen. Morgen stappen we weer in de bus richting Panama City voor een kerkdienst en een culturele activiteit. Wij hebben er nu al zin in! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.