PA123 I Een uitzichtloze droogte?

Geplaatst op 29 jul 2023 - 04:11

Geen water! Geen probleem met een behulpzame community zoals hier in Panama.

Wij begonnen de ochtend een tikkeltje eerder dan normaal. Om 4:15 werden we gewekt door Gemma, want we gingen een zonsopgang bekijken. Bij onze wandeling de berg op liepen we eerst door een "copy paste" (elke huis is hetzelfde) wijk waar alle honden ons opmerkten. De rest van de buurt had dus ook een vroege ochtend. De locals hadden tegen ons gezegd dat we een uur over de wandeling zouden doen. Dit bleek echter op Panamese snelheid te zijn. De Nederlandse benenwagen deed er maar een half uurtje over, ondanks de steile stukken. Toen we het stuk omhoog hadden gelopen naar het uitzichtspunt hebben we helaas weinig gezien van de zon, maar de wolken en de oceaan waren wel heel mooi. 

Eenmaal terug van de wandeling, stond er een lange bouwdag voor ons op het programma. Een aantal van ons is tot 18:00 doorgegaan om de betonbalken rondom het hele gebouw te storten zodat we binnenkort hopelijk kunnen beginnen aan het dak. Wij gaan niet weg voordat er aan het dak begonnen is. Ook is er flink gegraven voor een tweede Panamakanaal. Toen onze landcoördinator dit zag, was hij toch bezorgd over de veiligheid van de kinderen en moesten we het weer dichtgooien. Dan maar de regenafvoer via een omweg aanleggen. 

Voor de laatste GMG groep stond eerst nog een huisbezoek op de planning. Naast de mooie gesprekken die plaatsvonden, hebben ze ook genoten van een lekkere vis, die tot Laurens ongenoegen met kop en staart werd opgediend. 

In de middag stond het kinderwerk van Anna en Naomi op de planning. Het ging over ‘Een parel in Gods hand’. Naomi had een mooi verhaal geschreven over dat elk kind waardevol is in de ogen van God. Het knutselwerkje was door Anna bedacht en was een hand met een parel erin dat de kinderen lang heeft beziggehouden. 

Halverwege de middag deed het water het wederom niet. Gelukkig ditmaal maar voor een paar uurtjes.

In de avond hadden we een challenge als avondprogramma. Tijdens het spel werden een reeks uitdagingen één tegen één gespeeld. Denk aan hooghouden met een voetbal, Spaanse woorden roepen, zo veel mogelijk knijpers op je lichaam knijpen, etc. Vooraf moest de rest van de groep raden wie er zou winnen. Het was een erg geslaagde avond. 

De vrijdagochtend was weer een zware ochtend. Ditmaal niet door de tijd van de wekker, maar door het water dat weer niet werkte. Deze keer duurde het niet een paar uurtjes, maar kregen wij pas aan het eind van de middag weer stromend water. Gelukkig zijn er heel veel mooie mensen in deze community die hebben geholpen met water halen voor het afwassen en onze kleren te wassen die wij eigenlijk op de compound zouden gaan wassen. Ook is onze lieve landcoördinator Alex drinkwater voor ons gaan halen. Wij hebben deze mogelijkheid, maar de lokale bevolking uiteraard niet. Dat brengt wel de ongelijkheid in de wereld naar boven.

Verder stond deze dag in teken van bouwen en cultuur. Op de bouw werd de bekisting van de vorige dag er rustig afgehaald, zijn de planken weer ontspijkerd en zijn de spijkers weer rechtgeslagen. Om vervolgens weer nieuwe bekisting op te bouwen van hetzelfde materiaal (duurzaamheid, yeah) om de laatste stukken beton te storten. Hopelijk kunnen we maandag beginnen aan het dak. 

Het eerste cultuur uitstapje werd gemaakt door Gerlinde, Gemma en Sanne, die kippen gingen slachten, plukken, bakken en opeten. Een andere groep mocht zich proppen in de pick-up van Alex richting een bijgelegen kliniek. Hier hebben ze een rondleiding gekregen en mochten ze veel vragen stellen over hoe de gezondheidszorg hier werkt. Tijdens dit bezoek is veel informatie gegeven maar iets wat opviel was dat, net als in Nederland, Panamezen vaker last hebben van stress en paniekaanvallen sinds de pandemie. Toen ze terugkwamen, mocht er weer een andere groep zicht proppen in de pick-up van Alex, ditmaal met als bestemming: het politiebureau. Ze kregen hier een rondleiding over verschillende afdelingen. Daarna mochten we een gevangenis in die tot twee jaar geleden nog werd gebruikt. Het was een erg indrukwekkende cultuur dag. 

De avond is voor de meesten een vrije avond. Een klein groepje is weer terug naar de kerk gegaan voor een life skills programma, ditmaal over seksualiteit. Een groot aantal van de lokale jongeren van afgelopen zondag hadden zich aangemeld voor deze avond. Het was een bijzondere avond met mooie gesprekken. 

Morgen is het weekend, er ligt weer een mooi programma voor ons klaar: stay tuned

Liefs,

Anna en Myrthe

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.