PA123 | Spa-nama!

Geplaatst op 27 jul 2023 - 04:53

Een ontspannende verrassing voor de leiders in La Valdeza.

We zouden wakker gemaakt worden door de dagleider maar die was zo verstandig om haar wekker te "vergeten". Gelukkig waren de ander leiders al wakker en zat iedereen gewoon op tijd aan het ontbijt. We kregen een heerlijk ontbijt van maisrondjes met vette worst waar niet iedereen heel goed op ging. Hierna volgde een bouwdag die vrij soepel verliep. Ondertussen lopen we voor op de planning van onze aannemer en dat is iets waar we enorm trots op zijn. De muurtjes schieten de lucht in en we hopen aan het einde van de week de ramen te plaatsen en een begin te maken aan het dak.

Het avondprogramma ging over vooroordelen. Dit was super leuk voorbereid door Anna, Hendrik en Johan. De avond begon met het bekijken van foto's van bekende acteurs om te achterhalen of we vooroordelen over deze personen hebben en hoe dit komt. Na de opening ging de groep uit elkaar om in kleine groepjes een aantal stellingen te bespreken. Het is bijzonder dat we elkaar na anderhalve week steeds beter leren kennen en er door deze avondprogramma's hele mooie gesprekken ontstaan.

De volgende dag werd de groep op een hele bijzondere manier gewekt. Een aantal gentlemen van de groep hadden ervoor gezorgd dat iedereen een pannenkoek kreeg. Daarna kregen we nog een zelf gekookt ontbijt met gebakken bananen en een worstje mede mogelijk gemaakt door Myrthe, Meyke en Esther.

Voor Gemma was het ook een hele bijzondere dag. Zij had als cultuur doel om een hele dag met een local mee te lopen en alles te doen wat zij op een normale dag ook doen. Het kinderwerk werd toen in de handen van Jesper, de assistent kinderwerk, gelegd. In de middag bezocht de storytelling groep Gemma en haar gastgezin om een interview af te nemen voor het storytelling. Dit is een onderdeel waar in gesprek gegaan wordt met de locals om de impact van een project op de gemeenschap op papier te zetten. Het werd een heel interessant interview. Wij zijn benieuwd naar het verhaal dat hiervan geschreven gaat worden.

Vandaag was er bij het kinderwerk het verhaal van David en Goliath. Onze persoonlijke reus Laurens was daar uitermate geschikt voor. Dit betekende ook voor Nathan en Jonathan dat zij, als assistent bouwleiders, de leiding kregen op de bouw! Als echte Bob de Bouwers zijn we met een kleine groep mensen nog gezellig doorgegaan totdat we moesten douchen en eten. Onze maaltijd bestond vanavond uit patat met tortillas die we zelf mochten bouwen. 

Voor de avond hadden de deelnemers als verrassing een verwenavond georganiseerd voor de leiders. Hier kregen de leiders voetenbadjes, maskertjes, massages en heerlijke genietmomentjes. Iets wat ze echt verdiend hebben na anderhalve week hard zwoegen.

Groetjes van jullie favoriete Panamaatjes Jesper, Amarens en Evelien

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.