PA123 | Verleng weekend

Geplaatst op 25 jul 2023 - 05:23

Spetter, spetter, spetter, lekker in het water.

De ochtend begon met een cadeautje, wat leidde tot een gesprek over God Zijn cadeau aan ons; genade. Vervolgens zijn we naar de kerkdienst gegaan, die wij zelf hebben georganiseerd. De interactie met de locals tijdens de dienst was erg indrukwekkend, waar meerdere keren Halleluja en Amen werd geschreeuwd door hen. Wij zijn super trots op wat we neer hebben gezet en zijn erg benieuwd of jullie de dienst hebben gezien. Laat het weten in een groetje!! 

Na de dienst stond Lifeskills op het programma met de jongeren uit de gemeente. Lifeskills is een onderdeel van het project waar een gesprek wordt gevoerd over gevoelige onderwerpen, zoals seksualiteit, keuzes en toekomst. De jongeren waren open en door de goede tolken konden we een écht gesprek met hen voeren. De middag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, uiteraard bestond deze uit arroz con pollo (rijst en kip). 

In de middag kwam de stam Kuna Yala langs om hun lokale tradities te delen en was er ruimte om hen vragen te stellen. We hebben met elkaar hun dans geoefend, waarbij Gemma de enige was die in de buurt kwam van wat zij deden. Ook stond er een marktje klaar, waar verschillende mensen uit de buurt souvenirs verkochten. Een aantal meiden hebben zelfs hun eigen oorbellen gemaakt met kralen! Ook konden we smullen van de lokale taartjes. 

‘s Avonds was het FEEST! Leo en Amarens hadden een Ik Hou Van Holland avondprogramma georganiseerd, waar de bekende spelletjes in teamverband werden gespeeld. We zullen jullie de foto’s besparen, maar het lied Shirt uit en zwaaien, werd érg letterlijk genomen… 

De volgende ochtend werd Sanne gewekt met confetti in haar klamboe tent; want het is haar verjaardag! Sanne haar wens was een echte Panamese verjaardag. Dat hebben Gerlinde en Leo vrij letterlijk genomen. Een zelfgemaakte piñata is geknutseld en hing in de eetzaal haar op te wachten. Met een knuppel ging Sanne helemaal los. Tot 2 uur hebben we gebouwd, waarna Sanne haar Nederlandse feestje begon. In iedere pauze kregen we een traktatie; lolly’s, popcorn, chocola en ijs. Erg welkom na al die rijst met kip! Om 2 uur moesten we omgekleed klaar staan. Op de uitnodiging stond het volgende: ik vertel niet wat we gaan doen, maar neem je zwemkleding mee. P.S. je wordt thuis gebracht. 

Uiteindelijk was Sanne’s verjaardag, ondanks de hoge gemiddelde leeftijd, een kinderfeestje. We hebben in het zwembad geworsteld, gevolleybald en water polo gespeeld waarbij onze ware jeugdige aard naar boven kwam. Als avondeten hebben we gebarbecued met als kers op de (verjaardags)taart een dansje met de locals. We hebben een ontzettend leuke dag gehad! 

Kusjes,

Leo en Mirthe

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.