PA123 | Zwetend, spelend en tillend aan de slag in La Valdeza

Geplaatst op 18 jul 2023 - 04:18

Van uno, dos, tres op het speelveld, naar een 8-17u op de bouwplaats. De kop in Panama is eraf!

De ochtend begon vanochtend vroeg met een wake up call door onze dagleiding, Benno. Een half uur later zaten we aan tafel en kregen we een typisch Panamees ontbijt: Hojaldre. Dit is een plat, gefrituurd broodje dat gecombineerd werd met een worstje. Het was zoals gebruikelijk hier weer erg lekker!

Het was de openingsdag van de bouw, dus moest er veel worden gedaan. We ontmoetten onze aannemers Elvis en Philippe, die hun dankbaarheid toonden. Na het horen van de veiligheidsregels mochten we stenen en zand sjouwen, beton storten en ijzer vlechten. Al snel waren Elvis en Philippe onder de indruk van ons harde werken. Het was de eerste dag dat de zon doorbrak en dat merkten we goed. De een liep wat roder aan en twijfelde of die verbrand was of dat de warmte flink naar boven was gestegen. Maar natuurlijk konden we niet verbranden, want dankzij onze medisch leider worden we er wel minstens vijf keer per dag aan herinnerd om ons goed in te smeren; met zonnebrand én deet. Rond een uurtje of vier wilden onze Panamese aannemers er echter mee stoppen, zij vonden het namelijk wel weer genoeg. Gelukkig hebben de mannen hen ervan overtuigd om nog eventjes door te werken en hebben we zo de bouwdag goed kunnen afsluiten.

Het kinderwerk werd begeleid door Gemma, Jesper, Hanna en Jorinde; het was een groot succes. Alle kinderen in de buurt kwamen luisteren naar het verhaal over het lichaam als kerk van Christus. In ons gebrekkige Spaans en met hulp van onze tolk hebben we toch heerlijk kunnen knutselen, dansen en spellen kunnen spelen. De dag werd afgesloten met het spelletje Uno, dos, tres, pan con queso, dat is hetzelfde als Anna Maria koekoek. 

De dag klinkt alsof het soepel is verlopen, maar richting het einde van de dag liepen we toch wel tegen een klein probleem aan. We zaten namelijk ineens tijdelijk zonder water. Als echte Nederlanders in een vochtig klimaat met 34 graden en flink bezwete lichamen was dat even een klap. Het schijnt hier gebruikelijk te zijn, werd ons verteld door de locals. Een reminder dat toegang tot water niet zo gewoon is. Gelukkig was het snel weer beschikbaar. We hadden het erg gezellig met elkaar en dat mocht de pret dus niet drukken. 

's Avonds een diner met hotdogs en vervolgens een frisse douche maakten de dag helemaal af. We zijn helemaal aan het nagenieten van een productieve eerste werkdag en hebben zin om morgen weer te gaan bouwen en een nieuwe dag met de kinderen door te brengen.

Adios,

Hanna en Meyke

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.