RW119 | Een dag in Rwanda

Geplaatst op 26 jul 2019 - 21:05

Het verslag van Britt van een afwisselende dag in Rwanda.

De 6de dag breekt al weer aan. Hierbij worden we wakker gemaakt door het gezang van Erik. De vermoeidheid en spierpijn begint bij iedereen toe te slaan. Vandaag een leuke maar overvolle dag voor mij met o.a. bouwen, kinderwerk, cultuur uitje en een avond over de genocide. We beginnen om half 7 in het gmg'tje waarbij wordt gesproken over het bezoek aan de zelfhulpgroep. Hierna ontbijt en begint de bouw met o.a. het  sjouwen van stenen. Dan is het al weer tijd voor de lunch en gaan we ons voorbereiden op het kinderprogramma. Om 2 uur komen er ongeveer 100 enthousiaste kinderen naar binnengerend. We worden een beetje overdonderd. We beginnen met het verhaal over de 5 broden en 2 vissen uitgebeeld met handpoppen. Daarna gaan we verder met het knutselen en spelen we meerdere spellen. Hierbij is het mooi om te zien dat deze kinderen intens genieten bij de kleinste dingetjes, zoals een high five, boks van ons of een simpel tikspel. Daarna gaan we gelijk door naar een zelfhulpgroep uit het dorp. Hierbij worden we met gezang onthaald.  Het is mooi om te zien dat deze vrouwengroep voor elkaar zorgt.  Het avondprogramma wordt ingevuld met verhalen vanuit de genocide door ooggetuigen. Daarna is het tijd om naar bed te gaan. Kortom, een overvolle maar leuke dag met veel stof om over na te denken.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.