RW119 | Een indrukwekkend weekend

Geplaatst op 29 jul 2019 - 18:34

Het weekend begon op vrijdagmiddag al, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt.

Het is vandaag maandag, maar we zijn nog aan het nagenieten van een leuk weekend. Op vrijdagmiddag zijn we naar Kamembe geweest waar een grote markt was met eten, schoenen en erg veel mensen. Daarna zijn we naar lake Kivu geweest waar we een boottocht hebben gemaakt en heerlijk in de zon konden genieten van het uitzicht over het meer en de heuvels. 

We hadden op vrijdag vrij, omdat we op zaterdagochtend gingen bouwen. Het was Umuganda dus er kwamen locals helpen met de bouw van onder andere de kitchen gardens. Het was een gezellige boel met de ruim 300 gegadigden. 's Middags was het de bedoeling dat er een markt op ons terrein kwam, maar in verband met de Umuganda kwamen er maar 3 verkopers opdagen. Dit proberen we later nog een keer...

Zondagmorgen vertrokken we om 8 uur naar de kerk. Dit was zo'n 20 minuten lopen, maar via de aangewezen shortcut hebben we er welgeteld 30 minuten over gedaan. Nadat de dienst 2,5 uur had geduurd dachten we: 'Waar gaat dit heen?'. Toen stond ons nog 1,5 uur aan zingen, dansen en preken te wachten. Na afloop kregen we als beloning voor goed gedrag allemaal een halve liter sterke limonade; een goede suikerboost voor de terugweg. 

's Middags was er voor ons een 'crusade' georganiseerd. Niemand wist wat dit was maar het bleek heel leuk te zijn. Er werd gezongen en gedanst door zowel Rwandezen als Nederlanders; het mag duidelijk zijn wie hier beter in was. Na een geslaagd weekend maken we ons weer klaar voor de bouw!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.