RW119 | Reizen met een thema

Geplaatst op 21 jul 2019 - 22:13

Twee reisdagen met het thema "korte nachten" en een verrassende ontvangst.

De wekker stond in twee uur 's nachts want we moesten om half drie in het kerkje zijn. Na een dagopening gingen we met een groep aan halfslapende mensen naar Brussel. Tijdens het wachten werd duidelijk hoeveel mensen geslapen hadden: een deel stond, een deel zat op hun koffer, een deel zat op de grond, en enkelen lagen languit op de grond. Toen we met enige vertraging in het vliegtuig zaten werd er druk heen en weer gelopen (Timo) en geslapen (de rest). Toen we na een reis van om en nabij acht uur in Kigali aankwamen, was het nog een hele klus om alle bagage in de bus te krijgen, maar met wat stapelen paste het nèt. Vervolgens reden we naar het hotel, met een prachtig uitzicht over de lichtjes op de heuvels van Kigali. In het hotel kregen we na welkom geheten te worden door Ezekiel eerst nog een heerlijke maaltijd, voor we vrij gelaten werden om onze welverdiende rust te nemen.


Maar ook die rust duurde niet heel lang, want de wekker ging om 05:30 al weer. Met een lekker ontbijt gingen we om 6:45 met de bus naar de kerk. Veel mooie liedjes daar gehoord en mooie ervaring. We mochten ook voor de mensen daar zingen. Daarna zijn we met de bus naar Rusizi gegaan, 8 uur lang rijden en aan aantal keer pauze genomen op mooie plekken en heel veel mensen en landschap gezien. Toen we hier aankwamen waren de mensen voor ons aan het zingen en dansen. Toen dat allemaal klaar was hebben we onze tassen uitgepakt en onze bedden klaar gemaakt, hopelijk vanacht wat beter slaap pakken, en dan morgen beginnen met de bouw.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.