RW123 | Bouwen, bouwen, bouwen en heeeel veel cultuur

Geplaatst op 31 jul 2023 - 08:22

Het was weer een warme, mooie en drukke week. 

Muraho vanuit het prachtige Rwanda! Het gaat met ons echt MEZA! Afgelopen maandag konden we na ons heerlijke weekend weer fris beginnen aan een nieuwe bouwweek. De muren vliegen omhoog en al onze inshutis op de bouw hebben het begrip ‘drop’ ook zeker uitgevonden en jagen al onze zakken er doorheen. Wel missen we vaak mensen op de bouw vanwege het kinderwerk, dat elke dag een groot succes is, en alle leuke cultuur uitjes die voor ons gepland worden. Zo zijn er bezoekjes aan een kleermaker, koffieplantage, school, ziekenhuis en huisartsen post gebracht.

Ook is life skills en football 4 water deze week gestart. Bij life skils zijn we in gesprek gegaan met leeftijdsgenoten over onderwerpen zoals verslaving en verschillen tussen man en vrouw. Bij football 4 water hebben we voorlichting gegeven over hygiëne en daarna een voetbaltraining gegeven. Zondags kunnen we nu ook helemaal in stijl naar de kerk gaan want een groot deel van onze op maat gemaakte kleding is gebracht en WAUW wat staat het iedereen prachtig!

Woensdag en donderdag was het mannen en vrouwen dag waar iedereen hard aan het werk werd gezet bij onze mooie mensen uit het dorp. Zo werd er geploegd, bananen bomen gesnoeid en kregen we een mooi kijkje in het leven van de mensen hier. Vooral donderdag was een speciale avond want de vrouwen hadden een gala night georganiseerd vanwege vrouwen en mannen dag. Iedereen werd gekoppeld aan een date en we genoten van een drie gangen menu. Bij sommige dates sloegen zelfs de vonkjes over.

Het weekend begonnen we goed door gewoon weer vroeg op de bouw te staan, vanwege Umuganda. Deze dag is elke laatste zaterdag van de maand waar iedereen uit Rwanda zich inzet om iets voor een ander te doen. Zo stond de bouwplaats helemaal vol met allemaal mensen uit het dorp. In de avond kwamen er mensen langs uit self help groups met wie we in gesprek gingen en samen hebben gegeten. Zondag hebben we weer lekker gezongen en gedanst in de kerkdienst die maar liefst 3,5 uur duurde. Daarna maakten we ons klaar voor één van de hoogtepunten van het project: de interland! Nederland en Rwanda streden tegen elkaar in een epische voetbalwedstrijd, waar de eindstand 4-4 werd. 

Nu gaan we weer snel uitrusten om de laatste projectweek nog te kunnen knallen met z’n allen! 

Murabeho en tot snel! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.