SA119 | Dansende kinderen en natuurdocumentaires

Geplaatst op 26 jul 2019 - 19:12

Hoewel niet iedereen de Zuid-Afrikaanse natuur kan waarderen wordt er volop plezier gemaakt! 

Hallo allemaal!

Vanuit het mooie Karatara, met schreeuwerige en dansende kinderen op de achtergrond, genietend van de zon op een bankje en bij deze weer een verslagje van het spannende avontuur hier. Normaal werken we hard hoor, maar pauze hoort er ook bij ;). 
Hier wisselen we dan leuke verhalen uit. Zo hoorde Jorin dat een kindje aan Wilma vroeg: “Mag ik een knuffel?” Hij had dit geleerd en zo was er ook een kindje dat tegen Inge Draaistra zei: “Ik hou van jou”, hij had dit zitten oefenen (‘smelt’). Ook gisteren en vandaag waren onder andere Janneke, Inge Rekker, Jetske, Janke en Lisanne aan het genieten van het kinderwerk (onder goede leiding van Alike, Theo en Jinke) en het enthousiasme van de kinderen hier. Ook worden er mooie foto’s gemaakt door Andrea, Jenica en Femke.

Tijdens het bouwen zei Christo (vriend van Theo die ons helpt) tegen Lodewijk: “Jij kom an!” Lodewijk dacht al, huh heb ik te veel gegeten? Blijkt dat het: “Jij schiet al lekker op!” betekent. We waren hier ook met Andrea, Lodewijk, Thirza, Talliena en Aldert bezig met de deuren en de muren van de toiletten/douches en Lodewijk vroeg om de ‘tape’. Dus Thirza pakte de tape en Talliena zei: “Jaaa je trapt erin!” Thirza dacht, huh tape is tape toch?
Lodewijk: “Neee, tape is Zuid-Afrikaans voor rolmaat. Weer wat geleerd😅.”

Terwijl we aan het bouwen zijn, komen we ook allerlei gekke dieren tegen. Zo vond Inge Draaistra een pad, ter grote van een vuist. En ook Meike en Wilma vonden een mier die anderhalve centimeter groot was. Hierbij hebben ze een documentaire gemaakt op de telefoon van Jorin met een prachtige voice-over: “prr”.

Met het verven van de muren had Evelien “het zwarte krekel incident”, zoals ze het zelf noemt. Ze was aan het verven met Wilma, Thirza, Jenica, Anneke, Marissa, Fokke- Hindrik, en Lisanne. Op een gegeven moment ziet ze in de hoek een zwart beest dat lijkt op een kever. Ze slaakt een noodkreet en meerdere mensen met haar, en gaat snel aan de kant. Dan komt Theo en hij haalt hem naar beneden en direct staat Evelien op en ze zegt: “Oké hier ga ik dus niet meer verven!”

Ook tijdens het slapen gebeuren er interessante dingen. Zo gebeurde in de tent van Talliena, Anneke, Jenica en Marissa iets merkwaardigs. Talliena werdt verward wakker en voelde handen tastend op haar hoofd. Ze schrok zich kapot, maar het bleek Anneke te zijn, die handtastend in de tent, zonder licht, aan het zoeken was naar de uitgang, omdat ze naar de wc moest.

De kinderen hier zijn erg onder de indruk van onder andere de nagels en het mooie lange haar van Andrea, ze keken met z’n drieën verbaast naar haar lange nagels en hadden geen aandacht meer voor wat er om hun heen gebeurde. Ook was er een meisje die steeds stiekem aan haar haar zat en toen zei ze later toch nog: “I LOVE YOUR HAIR!” Dat is nog eens mooi haar om in te vlechten! Maar daar hebben we natuurlijk ook onze eigen kapsters voor: Wilma , Inge Draaistra en Femke!
 
Ook was het erg leuk toen Judith uit de Friese bijbel ging lezen, daar werd met name door Alike erg om gelachen:).

Tot slot is WC’s schoonmaken ook heel leuk. Het GMG-groepje van Boukje had corvee en Jasper en Thirza moesten de WC’s schoonmaken. Boukje deed het voor en Jasper dweilde de vloer en zei de prachtige quote: “We leven in de 21e eeuw en ik sta hier WC’s schoon te maken met een bezem en een doek!”

Nog een persoonlijk berichtje van Thirza: Van harte gefeliciteerd papa!! Fijne verjaardag❤. Namens mij en ook de andere 23 van de groep!

Veel liefs van ons, 

Andrea & Thirza

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.