SL117 | Romantische afsluiting van de week

Geplaatst op 28 Jul 2017 - 23:51

Een waardevol cultuurprogramma, een succesvolle bouw en een geslaagd kinderprogramma maken het project in Sierra Leone fantastisch, schrijft Frances. Vanavond is het geluk in Laminaya bekroond met een romantische avond vol liefdevolle (en iets minder liefdevolle) gedichten. 

Lief thuisfront,

We zijn alweer over de helft van dit mooie project en zijn al heel wat ervaringen rijker. Tijd om iets met jullie te delen.

Na een zware maar productieve bouwweek was het weekend, tijd voor ontspanning! Nog nooit zijn we zo blij geweest om te horen dat we tot 7 uur mochten ‘’uitslapen’’. Nadat we om stipt 7 uur wakker geblérd werden door onze geliefde hoofdleider gingen we opweg naar een boothuis bij een rijstcentre. We genoten van een prachtige boottocht en werden warm verwelkomd tijdens een bezoek aan een schiereiland en een lokale markt. Deze dag vol ontspanning werd afgesloten onder een prachtige sterrenhemel. Zondag werden we voor 100% ondergedompeld in de cultuur van Sierra Leone. Na een swingende kerkdienst verkenden we de jungle rondom onze slaapplek, die inmiddels als thuis begint te voelen. We bezochten de kliniek van het dorp en kregen een spoedcursus manden vlechten. Alsof dit nog niet genoeg was ontkwamen veel meiden, en ook enkele jongens, niet aan de welbekende Afrikaanse vlechten en gaan we langzamerhand echt op in de cultuur. Inmiddels zijn we weer hard aan de slag op de bouw en moeten we ons 200% inzetten, omdat maandagochtend de regen ons schema in de soep deed lopen. Gelukkig was de tijd tot 14:00 uur te doden door spelletjes en hezen we ons daarna toch nog even in onze bouwkleding. De mankracht op de bouw neemt langzamerhand wat af, maar gelukkig niet meer door een ziekenboeg. In plaats daarvan helpen sommigen van ons met koken en is ook Life Skills gestart, een afwisselend programma met ongeveer 30 leeftijdsgenoten zorgt voor indrukwekkende middagen. Ook de avonden worden goed gevuld. Tijdens een zinderende battle namen we het tegen elkaar op. Dit zorgde voor veel fanatisme en hilarische momenten. Eergisteren bestond de dag weer uit bouwen, koken en Life Skills, maar werd ook alvast het logo voor de door ons gebouwde school ontworpen. We zijn namelijk best trots op wat we tot nu toe samen hebben bereikt. Zoals jullie horen hebben wij het hier geweldig en genieten we elke dag, maar stiekem verlangen we ook wel een beetje naar thuis.  Om die reden hebben we woensdagavond samen met onze lokale vrienden van de bouw en de keuken genoten van heerlijke Hollandse pannekoeken! Het avondprogramma viel wat zwaarder op de maag, doordat we geconfronteerd werden met persoonlijke verhalen over de burgeroorlog. Deze avond heeft zeker een impact gehad op de groep. Gisteren was het dan eindelijk zover: we hebben het hoogste punt bereikt! Vandaag was de laatste bouwdag en zit het dak er op. Omdat we deze week, samen met de lokale bevolking, zo hard hebben gewerkt en zoveel zijn opgeschoten, konden we vandaag ook genieten van de mooie natuur, hebben we een lokale bakkerij bezocht en konden we ons nog verder verdiepen in de burgeroorlog. Vanavond sloten we de dag af in stijl waar Frances en Jacoba jullie graag even in meenemen:

Vanavond verzamelden we ons rondom het kaarslicht.
Als je geluk had kreeg je een gedicht.
Vol spanning wachtte iedereen het af:
Wordt mij de liefde verklaard, of is mijn prooi te laf?

Er werden gedichten geschreven vanuit het diepste van een hart,
De dates zijn – vaak met behulp van derden – gepland; we wachten met smart.
Waardering werd geuit voor vrienden en vriendinnen,
Sommige deelnemers sleepten nog wat complimentjes binnen.

Tegeltjeswijsheid werd ook genoteerd,
Die nadertijd graag in de mannenzaal werden gedemonstreerd.
Fijn om te zien hoe vrij iedereen zich voelt,
Zo is een project toch zeker bedoeld.

Wij hopen op een mooi verloop van alle beoogde relaties,
We complimenteren de schrijvers graag voor hun mooie prestaties.
De avond is nou tot een einde gekomen,
Maar we hopen dat iedereen over de gevolgen nog lang mag dromen.

Dan rest ons nog even jullie allen te bedanken:
Door alle lieve groetjes kunnen wij echt even bijtanken (lees op de Nederlandse manier)
Zo dagvermaak, nu hebben wij ook een rijmgedicht gemaakt.
Kan je nu vertellen wie de dag zo graag vermaakt?

Vol van indrukken, een klein beetje vermoeidheid maar vooral heel veel enthousiasme kijken we uit naar alles wat er deze laatste dagen nog komen gaat.

Heel veel liefs en tot snel!
Jean, Emmie, Hillie en de rest.

Ps. namens het leidersteam: We zijn ontzettend trots op de groep en op wat we tot nu toe allemaal hebben bereikt. We kijken uit naar de rest van de dagen die nog komen gaan en genieten hier volop!

Add new comment

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.