SL219 | Het laatste weekend!

Geplaatst op 26 aug 2019 - 12:52

Lees hieronder het verslag van de groep van afgelopen weekend en lees hoe goed ze zich vermaken in Sierra Leone!

Terwijl de eerste zonnestralen al door de ramen van ons verblijf schijnen en de temperatuur weer toeneemt, draaien de meeste Servants zich nog een keer om. Het is weekend. Na dagen van dankbare, gezellige en intensieve arbeid is er een tijd van rust aangebroken.

Vandaag is het zaterdag. We mogen uitslapen, dus de wekker gaat pas om 8 uur. De dagleider gaat de zaal rond om de rustende mensen te wekken. Na een half uur is het tijd voor het ontbijt bestaande uit een broodje met vertrouwd Nederlands beleg.

Na het ontbijt beginnen wij in groepjes aan de voorbereidingen van de bonte avond. Binnen de groepjes bruist het van creativiteit en grappen. Al een aantal keer klinkt er een schaterende lach over onze accommodatie.

De voorbereiding van de bonte avond herinnert ons ook aan het aanstaande vertrek. Wat vliegt de tijd!

In de middag staat er een jungle wandeling en een voetbalwedstrijd op de planning. De jungle wandeling was in één woord “adembenemend”. Dichtbegroeid struikgewas afgewisseld met uitgestrekte rijstvelden, palmbomen en stromende beekjes die wij overstaken door middel van boomstammen.

Na de wandeling zijn we naar het voetbalveld gegaan, waar de wedstrijd van het jaar plaats ging vinden. Het hele dorp was leeggestroomd in de richting van het veld. Ondanks de Afrikaanse temperatuur en de fanatieke tegenstander hebben wij als Oranjeleeuwen gestreden en gewonnen. De wedstrijd verliep enorm sportief. De middag eindigde met dans en muziek.

In de avond hebben wij het weekend gevierd met een kampvuur en gezellige, diepgaande gesprekken.

Het is zondag, de dag des Heeren.

’s Ochtends hebben wij als groep een mooie dienst gehad.

Het kinderfeest wat wij zondagmiddag hadden gepland als afsluiting van het kinderwerk, viel letterlijk in het water. Het regende zo hard dat het niet door kon gaan, dus hadden wij vrije tijd. Spelletjes spelen, slapen en stroopwafels eten, maakte het tot een echte zondagmiddag. We hebben nieuwe energie opgedaan voor de laatste paar dagen.

Tijdens dit project wordt regelmatig de waardering voor ons heerlijke, Nederlandse voedsel uitgesproken. Meestal tijdens het eten als het eten wat anders is dan dat we gewend zijn. De herinnering aan deze weelde levert meestal wat scheve kauwende gezichten op en daarom presenteren wij u het volgende:

De top 15 meest gemiste producten:

  1.     Een ijskoud biertje
  2.     Een broodje döner
  3.     Een zak chips
  4.     Bittergarnituur
  5.     Fruit
  6.     Biefstuk
  7.     Kipsaté
  8.     Patat uit eigen frituurpan
  9.     Berenklauw
  10.     Een bruine boterham met kaas
  11.     Groente
  12.     Pizza
  13.     Tony Chocolonely karamel zeezout
  14.     Yoghurt
  15.     Pasta’s

Tijdens de afgelopen tijd hebben we veel geleerd van de cultuur en het land; daarom presenteren wij jullie het volgende:

De wijze lessen die de lokale samenleving ons leert:

  1. Dienen van een ander hangt niet af van rijkdom. Iedereen kan dienen hoe arm je ook bent.
  2. Alles delen, hier zien wij dat alles met elkaar wordt gedeeld. Onze jongste local vertelde dat hij zelf niet zoveel heeft, maar wat hij heeft deelt hij uit aan de arme kinderen.
  3. Soberheid brengt veel rust, iets dat wij hier ook ervaren.
  4. De mensen zijn erg gelukkig ondanks armoede.
  5. God op nummer 1, in afhankelijkheid in de kleinste dingen. Zoals bijvoorbeeld het weer.
  6. Goed genoeg is ook goed.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.