UG123 | Een hoogtepunt op het fundament

Geplaatst op 30 jul 2023 - 18:36

Na twee weken werken aan de fundering, is eindelijk de eerste steen gelegd! Ook is er kennis gemaakt met een self help group, klonk het Wilhemus op de bouwplaats, regenden de douches nat en werd er over sneeuw en kerst gesproken in juli.

Dagverslag vrijdag 28 Juli

Mingoni! Vandaag hebben we echt breaking news, de eerste steen van de school is gelegd. Normaal gesproken is dit dag 1, maar bij ons is dit dag 14. Voordat we hiermee verder gaan even terug naar vanochtend.

Door een communicatie foutje hebben we wel 10 minuten mogen uitslapen! Na dit cadeautje komen we weer in de gmg-groepen bij elkaar. Hierna vertrok een deel van de groep naar een van de self help groups in het dorp, terwijl de rest van de groep ging ontbijten. Een self help group bestaat uit ongeveer 30 personen die dingen samen doen, zoals een stuk grond beheren of samen geld sparen. We zijn bij het geld sparen geweest. Hier lieten ze zien hoe zo’n groep te werk gaat en hoe ze de administratie bijhouden. Ook mochten we een hoop vragen stellen. Het was mooi om te zien wat de groep in 5 jaar samen kan bereiken. Er is een huis gebouwd, deelnemers hebben een opleiding kunnen volgen en kleren voor hun kinderen kunnen kopen.

Na dit korte bezoek zijn we op de bouw verder gegaan waar we gisteren zijn geëindigd, namelijk beton storten. Waarbij het in=out principe niet alleen in de procesindustrie geldt maar ook in het beton-doorgeef-proces. Bakken met beton doorgeven ging gepaard met een fel zonnetje. Dus er werd veel jhi geroepen, oftewel water. Waar de meesten van ons in een rij stonden om bakken te gooien, was Lonneke de watergirl. Steeds hoorden we watergirl, watergirl, here, here, watergirl. Ze moest steeds het beton nat houden. Ze heeft het zoveel gehoord dat ze denkt dat ze erover droomt. 

Tot de lunch hebben we gebikkeld met het beton. Tot iedereens vreugde (not) bestond de lunch uit rijst, maar we hadden een heerlijk toetje, namelijk een passievrucht sapje. Voor iedereen een geluksmomentje. 

Na de lunch was het dan eindelijk het moment waar we al 2 weken op hebben gewacht, namelijk de eerste steen. Wow! Wat een mijlpaal, we hebben het gevierd alsof we het hoogste punt hadden bereikt. We zongen namelijk het Wilhelmus en het Oegandese volkslied. De stenen zijn gelegd door Sonja, builder Thijs en Martin (de lokale projectleider van het dorp). Het was ontroerend om te zien hoe blij hij was met deze steen. De hoop dat de school afkomt is er weer! Sommige bouwvakkers konden geen genoeg krijgen van het Wilhelmus, dus hebben Tom, Thijs N en Tijn nog een klein privé concertje gegeven.

Na het eerste steen moment ging het beton storten gewoon door. Ook was er deze middag wederom kinderwerk. Vandaag ging het over de geboorte van Jezus. We hebben de kinderen uitgelegd hoe wij kerst vieren en foto’s van sneeuw laten zien. De gezichten van de kinderen spraken boekdelen. Nadat de kinderen kleurplaten hadden ingekleurd, zijn er nog spelletjes gespeeld. Ook het lifeskill team zat klaar voor een inspirerende middag, helaas kwam er niemand opdagen. Dit brengt het gemiddelde van 3 dagen op 35 dames. 

Aan het eind van de middag veranderde het weer enorm. Een regenbui trok over ons heen. Waar Oegandezen gaan schuilen voor de regen, laten wij Nederlanders zien dat we niet van suiker zijn. En we hebben zelfs nog een uur overgewerkt omdat het gemaakte beton nog wel gestort moest worden. De volgende uitdaging stond op ons te wachten, namelijk douchen in de regen. Maar we waren zo aan het praktiseren hoe we onze kleren niet nat gingen laten regenen dat het alweer droog was. 

Ons diner laat altijd op zich wachten, we krijgen altijd rond half 8 / 8 uur eten. Dus voor het eten hebben we genoeg tijd om dagboekjes bij te werken en samen muziek te maken en te zingen. Het avondeten bestond uit strikjes pasta met doperwtjes. Omdat de koks vinden dat we slecht het vlees hier eten, krijgen we nog maar 1x per dag wat vlees. Dus vanavond hebben we een vegetarische avond. Tijdens het eten worden de groetjes voorgelezen en hebben we besloten binnenkort de groetjes terug te doen, dus keep posted. 

De gouden troffel gaat vandaag naar Anja, omdat ze ondanks de slechte nachten hard werkt op de bouw en positief blijft! De botte beitel ging voor de vierde keer naar Tom, ditmaal omdat hij klem zat tussen de ladder. Dit omdat hij samen met Nathan en Giliam in de ladder zat om zakken cement te halen. Dit ging dus niet zo goed voor Tom ;)

Na het eten was het al 9 uur dus we hebben nog een half uurtje voordat iedereen weer onder de wol kruipt. Morgen is het weekend en dan kunnen we even bijtanken voor de laatste dagen hier. Ook staat het interland op het programma, maar daarover later meer. Tot snel!

Liefs, 
Jarno en Sifra

P.s. Nien nog gefeliciteerd met je verjaardag. Het stukje taart van Rense was ook een beetje voor jou hoor! :) 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.