UG123 | Overwerken op je verjaardag

Geplaatst op 29 jul 2023 - 19:13

Wederom een enerverende dag: jarig op de bouw, extra lang doorwerken om een betonvloer te storten, vervolgens spontaan uitgenodigd worden voor een voetbalwedstrijd en dan nog lekkere taart proeven.

Dagverslag donderdag 27 juli - Overwerken op je verjaardag 
Goedemorgen Nederland,
Nadat we gister een feestelijke dag hebben gehad, worden we deze morgen weer wakker in de verjaardagssferen. Onze grote vriend Rense mag namelijk zijn 17e verjaardag met ons in Oeganda vieren.

Na de gebruikelijke rituelen bij de tandenpoetsstruik hadden we nog even tijd om wakker te worden tijdens het GMG. De begrippen FOMO (Fear Of Missing Out) en JOMO (Joy Of Missing Out) stonden centraal tijdens de gesprekken, wat misschien wel toepasselijk is aangezien we op de groetjes na niks meekrijgen van wat er in Nederland gebeurt.

Het feest ging door. Er stonden namelijk heerlijke pannenkoeken op ons te wachten bij het ontbijt. Hierna was het weer tijd voor de meesten van ons om richting de bouw te gaan. Een klein deel van ons bleef achter voor de afwas. Elke dag heeft een van de GMG’s dagleiding. Dit houdt in dat je samen verantwoordelijk bent voor de afwas, het handenwasrijtje voor de pauzes, het drinkwater en douchewater vullen, het aanvullen van het toiletpapier en desinfectie bij de latrines. Deze mensen sluiten dus meestal later aan op de bouw.

Op de bouw gingen we vanochtend verder waar we gistermiddag mee gestopt zijn, het plaatsen van hardcore. Even een technische sidenote van mij (Thijs de Builder) over de fundering. Hier in Oeganda bouwen ze een fundering als volgt: graaf de fundering uit, stort een betonnen plaat op de bodem, metsel op tot de juiste hoogte, vul de ruimtes op met maran (rood zand uit de bergen, lees heuvels), hierboven op worden grote stenen geplaatst (hardcore) waar vervolgens als laatste stap beton op gestort wordt. Zoals jullie kunnen lezen, zijn we vandaag dus begonnen met één van de laatste stappen. Onder luide aanmoediging van Oscar (medewerker van AEE) wordt het hardcore geplaatst. Dit gaat niet zonder slag of stoot omdat elke steen nog drie keer verlegd moet worden op aanwijzing van de aannemers Darius en Mogisa. Maar dit mag de pret niet drukken: het beton storen komt namelijk steeds dichterbij. Na de eerste koffiepauze kon de eerste groep beginnen met de voorbereidingen voor het beton (lees: 30 zakken cement à 50 kilo, 60 kruiwagens zand en 50 kruiwagens grind). Leuke sidenote, dit zijn de materialen voor 1 klaslokaal, dus we hebben nog genoeg te kruien.

Tijdens de lunchpauze stond er weer een lekkere rijstmaaltijd op ons te wachten met kip en groente. Na deze zeer gevarieerde maaltijd was het weer tijd voor het middagprogramma. Een aantal zorgden voor het kinderprogramma waar een heuse stoelendans plaatsvond onder leiding van Giliam en Sybren op de trommel. Na de overweldigende opkomst van gisteren (100 mensen) bij Life skills kwamen er vandaag maar liefst 6 vrouwen. Een iets mindere opkomst, maar dit zorgde wel voor ruimte voor goede gesprekken. Het thema van deze middag is “to love is to serve” en daarom hebben ze met de vrouwen het afval op de compound opgeruimd.

De overige mensen zijn weer op de bouw aan de slag gegaan. Een hele leuke middag want het moment waar we al die tijd naar toe hebben gewerkt, is aangebroken: het storten van de vloer. Dit gaat niet zoals we in Nederland gewend zijn, een betonwagen bellen heeft dus geen zin. Al het beton wordt met de hand gemaakt. Om even terug te komen op de titel boven dit dagverslag, we hebben dus vanwege de hoeveelheid beton overgewerkt tot 18:00. En dat op je verjaardag, hè Rense! ;) Als bouwleider mag ik u mededelen dat ik trots ben op alle deelnemers, omdat er echt super hard gewerkt wordt. Na al dat harde werken, dachten we een lekker douche te gaan nemen. Maar de lokale bouwvakkers dachten hier anders over en daagden ons uit voor een proefinterland. Na een uur voetballen en veel lachen, was het eindelijk tijd voor een lekkere douche. Helaas door de vertraging wel een douche in het donker, maar met behulp van hoofdlampjes komen we een heel eind.

Tijdens het avondeten (weer lekkere frietjes) werden de gouden troffel en botte beitel weer uitgereikt. Door het harde werken van Nina ontving zij de gouden troffel en na 1.5 jaar lang samen actie voeren kwam Tom erachter dat Nathan en Isa een tweeling zijn. Resultaat, de botte beitel. Wat we bijna vergeten te vertellen: een vriendin van Mary bakt heerlijke taarten die we allemaal mochten proeven. Dit natuurlijk vanwege de verjaardag van Rense. Na een kort moment van ontspanning was het tijd om weer lekker de klamboe tent in te duiken. Even een update voor Marco: Anja slaapt sinds vannacht niet meer alleen omdat een rat haar tentje is binnengedrongen. Geen zorgen, ze is niet van plan hem mee te nemen naar Nederland.

Iedereen bedankt voor alle groetjes. Wij genieten hier nog een weekje en kijken er naar uit jullie weer te zien. 

Lieve groet uit Omoo van Thijs R en Renske

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.