#WSF18 vol ontmoeting, gezelligheid en feest

Geplaatst op 16 sep 2018 - 01:47

Honderden jonge, maar ook de ervaren deelnemers ontmoeten elkaar dit weekend in Summercamp Heino voor hét World Servants Festival 2018. Dit jaar is het een extra groot feest, want World Servants bestaat 30 jaar! En dat moet gevierd worden…

De stralende dag begon voor de fanatiekelingen goed met een hardlooprondje of een frisse duik in het zwembad. Terwijl de deelnemers binnenstroomden, werden projectgenoten herenigd en alle projectverhalen weer opgehaald. Dit WSF is extra bijzonder, want niet alleen de deelnemers van afgelopen jaar waren van de partij, maar ook onze oudere, ervaren deelnemers die jaren geleden voor het laatst op project gingen. Tijdens de opening kreeg iedereen een kijkje in het World Servants kantoor op het podium. Deelnemers deelden hun bijzondere verhaal. Hun verhaal wat misschien klein lijkt, als een vlindertje die fladdert met zijn vleugels. “Die vleugels kunnen aan de andere kant een orkaan veroorzaken”, zo luidt het butterfly effect, uitgelegd door Jan Bosman. Fantastisch om met zoveel mensen stil te staan bij de impact van iets kleins als een ontmoeting of een warme blik. Naast het delen van ervaringen werden er stekkers aan elkaar geknoopt, een bureaustoel race gehouden en werd Willem-Jan gehuldigd voor zijn 12,5 jaar trouwe dienst.

De hele middag was er van alles te doen op het terrein. Deelnemers deelden verhalen in de lounge, toonden hun skills bij het Afrikaans dansen en werden geïnspireerd door de vele workshops. De energie bruiste over het sportveld en van de, voor sommigen, korte nacht was niets te merken. Joop van der Meer volgde 30 jaar geleden zijn droom en richtte World Servants op. Hij deelde zijn visie in het avondprogramma. Dankzij het waarmaken van die droom zijn er inmiddels zo’n 20.000 deelnemers teruggekomen met geweldige projectervaringen. Jan Bosman nam deze avond afscheid van zijn functie als directeur en droeg het stokje letterlijk over aan Gerben Huisman. Gerben bouwt als nieuwe directeur samen met honderden enthousiaste jongeren verder aan nog meer prachtige ervaringen! 
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.