#WSF20 | 2020 het bonus jaar!

Geplaatst op 19 sep 2020 - 14:23

Vogelgeluiden, regendruppels, apengeluiden en nog veel meer hoor ik over het hele veld vanuit alle 28 vakken klinken. Een supergave nieuwe World Servants band laat zich met tromgeroffel horen. Denkbeeldige ballen worden overgegooid en allerlei afstandshigh-fives vliegen door de lucht – het World Servants festival is nu officieel begonnen!
 

Dit jaar is het een bijzonder jaar, een bonusjaar voor World Servants. Een bonusjaar biedt weer nieuwe kansen – challenge2021. Samen gaan de deelnemers en leiders ervoor zorgen dat er nog 1,6 miljoen euro bij gaat komen tijdens dit bonusjaar! Twee actieve deelnemers worden het podium opgetrommeld en vertellen over hoe zij acties voeren én hoe je zelfs een nieuwe actiegroep kan starten. 

Vervolgens is het tijd voor het spannende moment, de bekendmaking van het geldbedrag dat opgehaald is tijdens de Ride2Change. Twee fietsers, Roselinde en Naomi, hebben van alle 85 fietsers de meeste kilometers gemaakt. Ze krijgen allebei nog een grote uitdaging. Twee fietsen staan startklaar, zodat Roselinde en Naomi in een minuut tijd nog zoveel mogelijk rondjes kunnen fietsen om het podium. Er moet namelijk wel één iemand zijn die de meeste kilometers gefietst heeft. 

Na een minuut fietsen, wat allicht veel minder is dan de 250 kilometer die ze minstens afgelegd hebben, trekken ze het doek naar beneden waar het schitterende bedrag van €22.985,40 opstaat. Deze Ride2Change is zeker niet voor niets geweest, een supermooi begin van dit bonusjaar. 

Liederen worden gezongen, de band laat zich horen. Gerben Huisman geeft nog mee dat jezelf openstellen iets van groot belang is. Vakken worden versierd - de eerste echte teambuilding als een voorbereiding op het echte projectwerk. Ballonnen, vlaggen en slingers vliegen de lucht in. 

Ook al zijn er niet in 2020 projecten geweest, de partners in het buitenland laten wel van zich horen. Via iedereens telefoon vertellen twee partners in een filmpje hoe het daar in de gemeenschap is. Videoboodschappen van de deelnemers worden weer teruggestuurd naar de projectlanden. Corona zorgt voor gesloten grenzen, maar het contact met de partners blijft gelukkig in stand!
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.