#WSF20 | Speech voor Gerjan komt op onverwacht moment

Geplaatst op 18 sep 2020 - 16:49

Terwijl de fietsers van Ride2Change hun weg naar Heino fietsen maken zo'n 60 vrijwilligers het terrein Festival klaar. Eén van die vrijwilligers is Gerjan, jarenlang was hij actief als coördinator van het logistieke team. Afgelopen jaar gaf hij het stokje door aan Linda. Vandaag werd hij in het zonnetje gezet om hem te bedanken voor zijn inzet, maar bedankjes zijn het leukste als je ze niet aan ziet komen..

Na zeven jaar coördinator te zijn van het logistieke team geeft Gerjan het stokje door aan Linda. Gerjan was een gepassioneerde coördinator met oog voor detail, zijn vrijwilligers en de sfeer. Jaren lang bouwde hij mee aan de missie van World Servants door de volledige logistieke planning en uitvoering van de World Servants weekenden op zich te nemen. Hij bouwde aan een hecht team vrijwilligers, die zich nog steeds met veel plezier aanmelden om te komen helpen. 

Vandaag is de start van het Festival en maakt een grote groep vrijwilligers het terrein klaar om de fietsers van Ride2Change en de festivaldeelnemers te ontvangen. Rond 13.15 uur is er een kleine onderbreking van de werkzaamheden voor een welkomswoord van Theunis-Sjoerd. Dit wordt elk jaar gedaan en is een symbolieke opening voor het festival, niks nieuws aan de horizon voor Gerjan. Na het benadrukken van de coronamaatregelen en het zingen van enkele liederen krijgt Amarins het woord. Ze vraagt Gerjan in het midden te komen en begint: ''yes daar sta je dan. Je dacht misschien om een afscheidsmoment heen te komen. Dat we er niet aan zouden denken, dat Linda het zo geleidelijk van je over had genomen dat van een afscheid niet meer sprake zou zijn. Niet is minder waar Gerjan. Je mag heel even het middelpunt zijn, ook al is dat niet je favoriete plek.''

Er volgt een speech over Gerjan zijn bijdrage in de afgelopen jaren, over zijn precisie, doorzettingsvermogen en toewijding. ''Je werkte op avonden, hield contact met vrijwilligers en had werkafspraken op kantoor en hier op Summercamp. Je was gepassioneerd. En wij mochten daar onderdeel van zijn en ervan genieten.'' Maar ook geeft ze aan dat het niet bij deze speech blijft. ''Lieve Gerjan, je denkt of hoopt misschien dat dit het dan was. Maar ik beloof je er is nog meer. Ik wil je graag een boek geven, waarin heel veel vrijwilligers jou bedanken. Naast dit boek hebben we nog een kleine verassing van 4,5 minuut. Deze hebben we stiekem; je hebt alles in de gaten, maar wij jou ook... gemaakt.'' Er wordt gelachen en geapplaudisseerd, het boek word overhandigt en de video wordt via alle WhatsApp groepen verstuurd.

Om af te sluiten met de laatste zin uit de speech: ''Namens alle vrijwilligers een heel groot dankjewel Gerjan. Je hebt gouden handen en een gouden hart en we vinden het allemaal fantastisch hoe je die jaren lang voor World Servants hebt ingezet.'' 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.