ZA117 | Zambia-avond vol muziek en dans én naar de kerk!

Geplaatst op 19 jul 2017 - 12:27

In het vorige bericht schreef de groep al dat deze avond eraan zat te komen. Lees gauw verder over deze avond en de andere belevenissen van de groep!

Hallo lieve mensen thuis!

Toen vrijdagavond de zon onderging, wachtte er een verrassend avondprogramma op ons, de Zambia-avond waar we jullie de vorige keer over hebben verteld. Dit bleek een avond vol muziek en dansende kinderen. Theo en Sandra openden de dansvloer voor de Nederlanders. Langzaam aan kwam iedereen los en werd er vol op gedanst en gezongen.

Na de heftige uitgaansavond mochten we de volgende ochtend niet eens uitslapen. Met brakke koppen zaten we weer aan de rijstepap. In onze favoriete truck werden we deze ochtend door elkaar schuddend vervoerd naar Gerda. Ook wij mochten nu Gerda haar huis bekijken. Nadat we met zijn allen gebruik hadden gemaakt van haar wc, (ja, een echte!) gingen we door naar de markt in Mkushi. Hier werden we als groep mzungu’s (blanken) enorm nagekeken. We kregen een rondleiding van Gerda. Hierna mochten we de markt zelf gaan verkennen. Na met de wiebeltruck terug bij Gerda aangekomen te zijn hebben we hier heerlijke broodjes tonijn gehad. Na de lunch zijn we terug naar Mboboli gegaan. Die middag hebben we gesprekken met de locals gehad. Mannen en vrouwen werden gescheiden. We hebben intense gesprekken gevoerd.

Zondagochtend ging de wekker om half acht. Dit betekende dat we mochten uitslapen! Deze ochtend gingen we naar de plaatselijke kerk. Hier hebben we een mooie gezamenlijke dienst gehad. ’s Middags stond er weer een uitje gepland, met z’n allen naar Chengelo School. Eén van de beste scholen van het land. Ondanks dat het maar een half uurtje rijden was, was het een wereld van verschil. We hebben een rondleiding gehad, heerlijk gegeten en ’s avonds nog een viering bijgewoond. Al met al een leerzame dag.

De bouw schiet ook flink op. Het dak gaat er deze week op en de muren van het eerste lokaal zijn gestuukt. Maandagmiddag werden we verrast door de lokale vrouwen. Doordat wij met 23 vrouwen bouwen en zaterdag met ze over bouwen hebben gesproken, stonden ze die middag te stuken. De mannen gingen water halen. Een grote verandering waar wij best een beetje trots op zijn.

Verder gaat alles goed met ons en zijn we zo goed als gezond. We hebben jullie groetjes zondag weer mogen ontvangen. Fijn om alles uit Nederland te lezen. We kijken er naar uit om jullie weer te zien maar gaan hier eerst nog een week volop genieten!

Liefs uit Zambia,

Anniek en Elske

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.