ZA119 | De dag van ketchup

Geplaatst op 16 jul 2019 - 14:24

We beleven vanalles en dat voelt inmiddels bijna als gewoon. 

Chimoza dagverslag 15-7

Gegroet lieve thuisblijvers en vakantiegangers,

Hierbij weer een berichtje vanuit het zonnige en afwisselend ook bewolkte Chimoza. We werden weer traditiegetrouw om 6:00 uur gewekt. Dit keer door Tim met de mededeling dat we echt om 6:30 uur gingen ontbijten. Nadat we om 6:40 uur allemaal aangekleed weer aan het ontbijt zaten werd er weer volop genoten van de dagelijkse rijstepap met brood. 

Het kinderwerk werd vandaag verzorgd door de Witte Gijtjes en het verhaal over Jona werd verteld, de kinderen mochten allemaal een vis met Jona inkleuren en daarna werd er nog volop gezongen en spelletjes gespeeld. Ondertussen op de bouw werd de houtenbekisting voor de ringbalk afgemaakt en het ijzerwerk gevlochten. Nadat dit alles gebeurd was, werd er begonnen met het storten van beton  Door een timingsfoutje moest een groepje van 6 tijdens de lunch doorwerken en kon pas later gaan genieten van pasta met rundvlees (voor de verandering). 

Na de lunch gingen Dianne, Diede, Anthe, Renske, Leo en Julianne een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Dit was ongeveer 30 minuutjes rijden. Na het zien van barende vrouwen, de mannenafdeling, de vrouwenafdeling, kinderafdeling en de operatiezaal mochten we nog een kijkje brengen bij de Pharmacy. Toen Anthe dit hoorde dacht ze even dat we naar een boerderij (farm) gingen. Ze werd daarom ook genomineerd voor de botte beitel of ze die gewonnen heeft lezen jullie later. Helaas was het voor Dianne (verloskundige in opleiding) niet mogelijk een bevalling mee te maken. Morgen in de herkansing.

Op de bouw ging het er erg rustig aan toe. Er was er namelijk zelfs tijd voor een kruiwagen race en een hardloopwedstrijd. Een man dacht wel een hardloopwedstrijd tegen Tom te kunnen winnen, dit bleek een stevige misrekening. Onze Tom won met vlag en wimpel. Dit was de 'Gouden Troffel' meer dan waard. Bovendien bleek dat Tom, tegen de algehele verwachting, in prima kon knippen en kleuren. Hij heeft een prachtige walvis gemaakt voor het kinderwerk. Tijdens het relaxte bouwen kwam door Annemijn benoemde Steven de Schorpioen langs, foto's en filmpjes volgen uiteraard.

Elly ging in de middag nog met een groepje wandelen, ze gingen langs huizen van de lokale bevolking. Buiten de huisjes stond een molen om maismeel te maken en grote zakken katoen. De lokale bevolking was erg gastvrij. 

Om 18:00 uur (een half uurtje eerder dan normaal) was het tijd voor het avondeten, FRIET met kip en satésaus (geregeld door HJ). Dit heeft heerlijk gesmaakt. Ook was het weer tijd voor de groetjes, dit vinden we erg leuk om te horen en te ontvangen.


Nu is het echt tijd om bekend te maken wie de botte beitel heeft gewonnen de winnaar is: Arinda, dit omdat ze ooit tegen Tom heeft gezegd dat ze hem echt nooit gaat winnen omdat ze ook weer niet zo lomp is. Met bijna unanieme stemmen heeft ze ‘m nu dus toch in bezit.

Na het avondeten vond Judith het nog wel tijd om een grap uit te halen bij Elly, ze had samen met Linde en Jeffrey een grote wond op haar knie gemaakt met wat ketchup en zand, Judith speelde dit zo goed dat Elly hier echt op inging en het wel even duurde voordat Elly in de gaten kreeg dat het om een grap ging. We hebben gelachen, maar de leiders heben ook een stevig woordje gewisseld. De adrenaline van de leiders zat direct op maximaal, een wond van zo'n 30 centimer is geen geintje! Zeker niet als je de situatie in het ziekenhuis hebt gezien. 

's Avonds was het nog tijd om sterren te kijken, bij te kletsen of naar het GAG (goede avond gesprek) te gaan. Kortom een leuke dag gehad hier. Het is weer 22:00 en dat betekent bedtijd. Morgen weer een nieuw verslag vanuit Chimoza. Veel liefs en knuffels van ons allemaal.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.