ZA119 | Elly is onze supermama (met botte beitel)

Geplaatst op 14 jul 2019 - 14:02

Hoe Elly bijna ontvoerd werd door een local, Jeffrey de broek van Nienke repareerde en de spanning voor de interland tot ongekende hoogte stijgt. Een verslag van Annemijn, Nienke en Willeke. 

Hallo lieve trouwe meelezers,
Vandaag werden we gewekt door Anne, het ging deze keer dus een stuk rustiger dan wanneer de manneljke leiders ons wekken en er kwamen geen verwarrende opmerkingen als: je mag nog vijf minuten blijven liggen. We mochten zelfs een uurtje langer blijven liggen omdat het zaterdag was. Iedereen begon dus fris aan deze dag. 4 groepjes gingen vandaag om de beurt met een grotere auto naar de markt. De mensen die zin hadden om te bouwen, mochten er nog een ochtendje tegenaan. De rest mocht lekker zelf iets inplannen vandaag. Op de bouw zijn ze vandaag begonnen aan de bekisting. Verder zijn de spullen voor het ijzervlechten aangekomen dus vanaf maandag kunnen wij weer hard aan de slag! 

Op de markt waren we dit keer niet de enige blanken, we kwamen namelijk een groep Canadese leraren tegen (ook gasten van CCAP, onze partnerorganisatie). Elly moedigt ons telkens aan om in het bijzijn van Zambianen Engels te praten (zelf schakelt ze het vaakst over naar het Nederlands). Toen wij in gesprek kwamen met de Canadese leraren bleek er een vrouw Nederlands te kunnen, die dan ook vol trots haar beste Nederlands aan ons liet horen. Ditmaal begon Elly met volle overtuiging Engels terug te praten en leek het wel alsof ze geen Nederlands meer kon. Dit was zeker een nominatie voor de botte beitel waard. Verder hebben hebben verschillende meiden op de markt nog wat stofjes gekocht en een aantal hebben er ook een rok van laten maken. Thijs Roubos heeft weer een fresh kapseltje na een bezoekje aan een lokale kapper ( die schuine pony zullen we maar wegdenken). Eenmaal terug thuis was het tijd voor een vrije middag. De middag werd door de meeste vrouwen gebruikt om een wasje te draaien. Dianne, Arinda, Sifra, Diede, Melanie en Julianne waren zelfs zo vriendelijk om voor de mannen hun vuile onderbroeken te wassen. Hiervoor kregen zij dan ook de gouden troffel. Verder was er deze middag tijd voor sportiviteit: een potje  volleybal of voetbal met de locals. Er moet tenslotte geoefend worden voor de interland op zondag, de opstelling is zelfs al gemaakt. De meiden krijgen zelfs een kans om hun voetbal talent te laten zien (we zijn wel een beetje bang voor het fanatisme en het commentaar van de jongens). 

Om 16.00 is er een groep gaan wandelen door Chimoza. Elly had namelijk in Nederland al een kaart gedownload op haar telefoon dus die zou de weg wel even wijzen. Na een tijdje kwamen ze een local tegen die volgens Elly wel gids wilde zijn. Elly vroeg hem of hij de groep terug wilde leiden naar de school. Dus heel de bups liep achter local Wilson aan. Ondertussen zag Elly het pijltje op haar kaart precies de verkeerde kant op gaan. Na enig overleg met Diede vertrouwde zij de boel toch niet helemaal. Vervolgens besprak Elly de situatie met Wilson waarna ze zich omdraaide en zei: "Jongens volgens mij heb ik het verkeerd begrepen, hij wil dat ik mee ga naar zijn huis". Samen met de Engels/Nederlands situatie heeft Elly met volle overtuiging de botte beitel gewonnen. Ohja jongens, ze zijn gewoon weer veilig bij de school beland hoor. 

's Avonds hadden we een vrije avond waarin spelletjes gespeeld werden, muziek gemaakt werd en naar de sterren werd gekeken. Kortom we hebben weer een super dag gehad en we beseffen amper dat er alweer een week voorbij is. 

We hebben hier nog een aantal "wist je datjes" voor jullie:
- Wist je dat we al een aantal woorden in het Tambuka hebben geleerd. Hier een paar voorbeelden (in fonetisch schrift): hallo = jewo; hoe gaat het? = moelie oelie;  goed, met jou? = makola oelie ; goedemorgen = maoeka oelie; bedankt = naonka djomennie; doei = naluta.
- Wist je dat Willeke al drie keer ten huwelijk is gevraagd?
- Wist je dat het voor Judith nog steeds moeilijk is om IN het gat te plassen?
- Wist je dat Jeffrey goed is in het nadoen van dierengeluiden en broeken kan maken?
- Wist je dat er al 5 Nederlandse goals zijn gemaakt door Tim en Thijs N samen?
- Wist je dat we al 2 wilde zwijnen hebben gezien? (En nee het zijn niet Leo en Hendrik-Jan)
- Wist je dat alle muren op hoogte zijn?
- Wist je dat Jan nog geen één steen heeft aangeraakt maar wel een goede hoofdleider is :)
- Wist je dat Linde graag voetbalt met een kip?
- Wist je dat er in de jongensslaapkamer door Jarno harder wordt gezaagd 's nachts dan overdag?
- Wist je dat Annemijn gister voor het eerst een wolk heeft gespot? ( Zelfs 3!!)
- Wist je dat Elly ondanks al haar botte beitel overwinningen wel onze vervangende supermammie is?
- Wist je dat wondjes hier op de meest gekke manieren worden veroorzaakt he Anne #scheermes#vrouwenstruggles
Tot slot, de weersverwachting voor vandaag: geen wolk te bekennen, het is zoals altijd zonnig met wat wind in de vroege ochtend (of zijn dat de gassen vanuit de jongenskamer) , en een hoop zonnebrandgeuren in Chimoza.
Tot morgen weer!
 


 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.