ZA119 | Just another day at the office in Chimoza

Geplaatst op 20 jul 2019 - 16:06

We hebben vanavond al heel wat mooie foto's uit Zambia gezien, maar we kregen ook nog een uitgebreid dagverslag. Over bouwen, katoenplukken, nagels lakken, armbanden maken en nog veel meer. Just another day at the office in Chimoza. Een verslag door Dianne en Thijs Nieuwkoop

Dag lieve thuisblijvers,

Vandaag werden we, voor de verandering rustig, gewekt door Anne. Dit gebeurde wederom om 06:00 uur. Nadat we ons ontbijt en GMG achter de rug hadden, begon weer een  nieuwe werkdag. Er gingen mensen bouwen, maar er werd ook druk katoen geplukt op een katoenplantage. Op de katoenplantage werd er niet alleen geplukt maar werden ook gezellige gesprekken gevoerd met elkaar en met Innocent, de baas van de katoenplantage. Op de terugweg kregen we cassave voor bij het diner. Innocent liet zien hoe deze uit de grond gehaald werd. Op de bouw werd intussen druk gepleisterd, getimmerd en gemetseld. 

Toen was het tijd voor de lunch. Na lekker te hebben gegeten ging iedereen weer aan de slag. Een deel ging verder naar de bouw en een ander deel bereidde zich voor op de man/vrouwdag. De bedoeling van deze middag was het in het zonnetje zetten van de lokale bevolking. De vrouwen gingen nagels lakken en kettingen maken. De vrouwen werden zo enthousiast dat ze meteen hun schoenen uittrokken en vroegen of we hun teennagels wilden lakken. Wij werden hier iets minder enthousiast van, maar het was wel heel gezellig. De mannen (lees: jongens en peuters), gingen spelletjes doen op het veld. Er werd gevoetbald, gevolleybald en overgegooid. Als afsluiting zongen de vrouwen een lied voor ons om ons te bedanken. Dit was erg mooi! 

Op de bouw werd intussen de laatste ringbalk gestort, ook werd er druk gemetseld aan de laatste punten en werden er stenen doorgegeven voor de metselaars. Hierbij werd ook de botte beitel gewonnen. Er werd namelijk aan Arinda gevraagd hoeveel stenen er nog doorgegeven moesten worden. Hierop schatte zij dat het er nog 50 waren. Tim besloot dit te checken en na deze check bleken het er 110 te zijn. Dit was goed voor de botte beitel. De bouw begint nu tot zijn einde te lopen. Het is nog steeds heel gezellig op de bouw, het dak gaat er echter niet af, maar bijna erop. Tijdens het diner, dat voor ons gevoel steeds vroeger begint, was het ook nog tijd om de gouden troffel uit te reiken. Deze werd gewonnen door Thijs Roubos (hier ook wel Thijs two/too genoemd), omdat hij vandaag de bouw zo goed had geleid. Ook werden de groetjes weer voorgelezen.

's Avonds leerden we elkaar beter kennen door middel van een spel waarbij er vragen aan elkaar gesteld werden. Ook werden er de nodige massages uitgedeeld door het massageteam: Leo, Anne en Judith. Na al deze gezelligheid is het nu tijd om ons bedje op te zoeken! Voordeel is wel dat we morgen mogen 'uitslapen' (lees: tot 07:00 uur slapen).

Heel veel liefs en groetjes namens iedereen hier.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.