ZA119 | Ons gebouw wordt nu echt een prachtige school!

Geplaatst op 23 jul 2019 - 10:22

Ons gebouw is een heuse school aan het worden. Botte beitels en gouden troffels blijven 'verdiend' worden. Meiden die zeuren dat alles niet in hun tas gaat passen en een drie gangen menu voor onze gastheren- en vrouwen. Een laatste update uit Chimoza. Een verslag door Anthe en Nienke aangevuld door Jan.

Hallo lieve thuisblijvertjes,

Weer een nieuw verslag vanuit Chimoza. Laten we beginnen bij zondagmiddag. De laatste interland stond alweer voor de deur. Deze keer helaas andere tegenstanders... Dit betekende een nederlaag voor de Nederlanders. We speelden 1-1 gelijk dus dat betekende penalty's. De Zambianen waren hier alleen iets beter in. Dit werd gelukkig wel sportief opgevat door de mannen dus hadden we toch een gezellig Candle Light avondprogramma. Dit betekent dat we bekend mochten maken wie onze engel was. Iedereen had een leuk verhaaltje/gedichtje geschreven. 

De botte beitel was deze keer voor de lieftallige Linde, omdat ze dacht dat ze kaneelsuiker aan het eten was, maar ze kwam er na drie happen achter dat het helaas zand was. Dit gebeurde niet één, maar wel tot twee keer toe. Dat was dus een goede reden voor de botte beitel. 

De gouden troffel is deze keer gewonnen door jawel Tom Bogers en de mini Roubos. Tom en mini Roubos wilden wel even de held uithangen dus brachten ze Diede terug naar 'huis' omdat zij het niet zag zitten om bij de locals te slapen. Helden van de nacht!

Maandag 22-07

Vandaag werden we om 06:00 uur wakker gemaakt door Elly. Na het heerlijke ontbijt hadden we kinderwerk of begonnen we aan de muurschildering op de school. Bij het kinderwerk ging het deze keer over het Kerstverhaal. Het verhaal werd door middel van poppenkastspel op een orginele wijze verteld door Thomas, Loïs, Renske en Judith. Dit viel goed in de smaak bij de kinderen. Daarna gingen we zoals gewoonlijk weer een kleurplaat inkleuren en op het veld spelletjes spelen. De kinderen hebben er weer van genoten. 

De school begint nu eindelijk echt op een school te lijken. Het dak zit er al bijna helemaal op en de muurschildering is ook bijna af. Dit was de laatste bouwdag. Morgen gaan Nienke, Linde, Anthe en Jeffrey de laatste puntjes op de ï zetten. 

Na de bouw hadden we weer een avondprogramma. Dit keer werden er stellingen voorgelezen en moest je gaan staan waar je het mee eens was. (Voorbeeld: Een World Servants project doe je vooral voor de mensen in Zambia en je leert er ook nog wat van OF Een World Servants project doe je vooral als groot avontuur voor jezelf en daarnaast is er ook een prachtig project resultaat. En een andere: Dit was een prachtig avontuur, als ik weer in Sprang kom, pak ik m'n leven gewoon weer op met een rugzak vol ervaringen. OF Deze reis heeft zoveel indruk op me gemaakt, als ik weer terug ben in Sprang, wil ik echt een paar dingen in m'n manier van leven veranderen) Het was een mooie avond met verschillende meningen.

De botte beitel is gewonnen door Dianne, omdat ze dacht dat Mozart de schilder was van de rechte lijnen. Dit moest natuurlijk Mondriaan zijn.

De gouden troffel is gewonnen door Leo, omdat hij het voetbalveld had opgeruimd, maar de grootste reden is omdat hij mensen had omgekocht om op hem te stemmen.

Vanochtend mochten we uitslapen tot 7.00 uur. De souvenirwinkel deed goede zaken. Moffat had bij de locals allerlei lokale gebruiksvoorwerpen geregeld (bijlen, pollepels, stampers enz enz.). Die zitten inmiddels in onze tassen. Kijken wat de douane er van vindt.  

Vandaag een rommeldag. Opruimen, inpakken, maar ook kinderfeest, overdrachtsceremonie en Hollandse avond. We gaan voor onze keukenbrigade, de bouwvakkers de onderwijzers en de Parent Teacher Association een drie gangen menu bereiden  (menu: Tomatensoep uit een pakje, Aardappelpuree uit een pakje, Rode Kool uit een pot, Rookworst uit een zakje en tot slot Vanille pudding gemaakt met poedermelk en bronwater).

Morgen vertrekken we in alle vroegte richting het safaripark. Dus of jullie nog dit soort uitgebreide verslagen gaan ontvangen is maar de vraag. Hetzelfde geldt voor de groetjes. Wellicht vandaag nog en anders in Nederland weer. 
Waarschijnlijk is dit het laatste verslag wat jullie van ons lezen. De foto's van olifanten, giraffen, zebra's en leeuwen laten we thuis wel weer zien. 
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.