ZA122 | Holland-Zambia dag!

Geplaatst op 14 aug 2022 - 19:07

En of we het naar ons zin hebben hier! 

Vrijdag tijdens het avondeten werden we door de leiding verrast! Vanuit de slaapkamers kwamen ze aan in verkleedkleding. Uit liefde voor de groep dienden ze onze verrassingsmaaltijd op. We zijn nog nooit zo blij geweest met satésaus en knakworsten bij de rijst en pasta! Nadat we heerlijk gegeten hadden, bleek dit nog niet alles te zijn! Het toetje werd feestelijk geserveerd: een grote snicker met slagroom!! Het leek alsof we nog nooit zoiets lekkers hadden gehad, wat zijn we toch blij met onze lieve leiding! Ter afsluiting zongen we samen een lied en stuiterden we de eetzaal uit.

Afgelopen zaterdag hebben we bekroond tot Holland-Zambia dag! De dag begon met anderhalf uur langer slapen, dus tot 07:30 uur! Wat de meesten niet gehaald hebben vanwege het vele vroege opstaan... Na het ontbijt hadden we een vrije ochtend tot 12 uur. Hierin zijn veel wasjes gedaan en toverde iedereen zich om tot een oranjegekkie. Schmink, oranje shirts, vlaggen, hoedjes en oranje haar. Dit ter voorbereiding van de voetbalwedstrijd. In de middag zijn meer dan 30 pakken pannenkoekmix bij elkaar gegooid om op 7 vuurtjes pannenkoeken te bakken! Het was een rokerig feestje, onder toezicht van de locals. Tussen het pannenkoeken bakken door, verzamelden er steeds meer Zambianen op het voetbalveld. Slechts een uur later dan gepland, begon dan eindelijk de wedstrijd Holland-Zambia. Een gemengd Nederlands team tegen een vrouwenteam uit Zambia.

Hier volgt het wedstrijdverslag: om 4 uur was het dan eindelijk zo ver! Holland-Zambia speelt tegen elkaar op het knollenveld van Mtelwe (wat tevens als weg dient). Terwijl de Zambianen al klaar stonden op het veld, moest het team van Holland nog gemaakt worden. Uiteindelijk had team Holland 11 spelers in het veld en 10 op de bank. Na het fluitsignaal zetten de Zambianen gelijk de aanval in, waarbij de Nederlanders direct al begonnen met wisselen. Want: 'iedereen moet immers aan bod komen' 😜 Ondanks onze conditie, waren we niet minder strijdlustig. De Hollanders creëerden met hun rode koppies meer kansen, maar het bleef 0-0. De wedstrijd werd uiteindelijk met penalty's gewonnen door Nederland!! Toen het winnende doelpunt viel, barstte de feestvreugde los! Dat kwam goed uit, want ondertussen had het pannenkoekenteam 250 stuks klaar. De genodigde locals mochten bij ons aan tafel gaan om deze pannenkoeken te proeven. Ondertussen werden er leuke gesprekken gevoerd. Voor de kinderen was er een stroopwafel. Waar wij gedacht hadden de hele maaltijd met de locals door te brengen, liepen de meesten al na één pannenkoek weg. De boodschap van een gezamenlijke maaltijd was blijkbaar niet helemaal overgekomen. Na de afwas hebben we met onze eigen groep de dag afgesloten met een Holland-Zambia quiz. Onder genot van pepernoten en taaitaai streden twee teams tegen elkaar.

De volgende ochtend verzamelden we om 08:45 uur bij de open vrachtwagen. Anderhalf uur lang hobbelden we richting de kerk van Moffat in Lundazi. Daar aangekomen werden we warm onthaald door alle kinderen van het kinderkoor. De dienst zat vol met optredens van verschillende koren, geklap en gedans. Ook wij hebben twee nummers laten horen. Een onvergetelijke dienst! Na de dienst reden we 10 minuutjes naar het guesthouse van CCAP. Hier kregen we een warme maaltijd en hebben we genoten van de spiegel in de dames-wc: "Zie ik er al twee weken zó uit???" In de namiddagzon reden we terug naar Mtelwe, om te genieten van onze vrije middag

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.