ZA122 | Lekker typisch Zambiaans

Geplaatst op 6 aug 2022 - 20:58

Had dat muurtje wel een muurtje moeten zijn of toch iets anders?! 

Afgelopen vrijdag is het kinderwerk begonnen! 250 kinderen stonden op de planning. Ook dit bleek een Zambiaanse inschatting te zijn: 40 kinderen. Er is gebeden, gezongen, gedanst, het bijbelverhaal van Adam en Eva werd verteld en er werd slingertikkertje gespeeld. De meester sprak goed Engels en vertaalde elke zin voor de kinderen. Ondanks dat tikkertje heel Nederlands bleek te zijn, bracht het chaotische spel toch een lach op ieders gezicht. Ondertussen ging de bouw gestaag door. Muurtjes werden gemetseld, cement werd gemaakt, stenen werden gehakt en honderden bakstenen zijn doorgegeven. Wij met stalen neuzen, gekleurde werkbroeken  en al 3 paar werkhandschoenen versleten. De lokale bevolking op slippers, in korte broek en met blote handen... Met al onze kleding lijken we heel wat, maar de lokale bevolking metselt ons er finaal uit. Wel zijn we heel fanatiek; ons gemetselde muurtje had een raam moeten zijn... Ondertussen werken we veel samen met de lokale bevolking, van wie we veel Zambiaanse woorden leren. Daka is cement en cherwa is baksteen. Daarentegen kennen zij het woord 'sneller' al, en wordt dat genoeg door hen gebruikt...
's Avonds hadden we een verrassingsact door de mensen uit Mtelwe. Dit was een dans speciaal voor vrouwen. In het bijzonder voor Meriam haar verjaardag. Wij waren erg onder de indruk van de losse heupjes, zelfs bij de mannen! Als Nederlanders zetten we ook onze beste dans in en begonnen we met de polonaise. Dit bleek toch van een ander niveau te zijn :p
Die dag zijn Angelique en Inge naar Lundazi geweest en kwamen terug met twee grote taarten voor de verjaardagen van Lyke en Meriam. Deze hebben we na de dans op een Afrikaanse manier verorberd.

De volgende ochtend (zaterdag) mochten we een uur langer slapen. Het is een bouwvrije dag, maar wij als Nederlanders vullen deze dag natuurlijk lekker in. Een deel van de groep is hobbelend vervoerd naar een kliniek waar ze een rondleiding kregen. Het is heftig om te horen dat er maar 2 artsen zijn voor ongeveer 23 duizend mensen... Wel was het mooi om een pasgeboren baby te mogen bewonderen. In de middag liepen we met z'n allen naar een boerderij in Mtelwe (voor foto's,  zie microblog 'Op visite ', red.). Koning Arjan werd op een stoel neergezet, waarbij de rest op de grond moest plaatsnemen. We werden warm ontvangen en mochten de hele boerderij verkennen.
Ondertussen heeft iedereen gebruik gemaakt van de rieten openluchtdouche... Echter staat hier een stevige Hollandse bries, waardoor het zand binnen no time weer in onze oren zat. We sloten de dag af met onze tweede warme maaltijd: rijst met kip en groenten. Net als vanmiddag... Het smaakt ons allemaal prima, en soms worden we zelfs verwend met gebakken aardappeltjes!

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.