ZA217 | Cultuursnuiven in Zambia

Geplaatst op 25 jul 2017 - 11:55

Er is weer telefonisch contact geweest met de groep in Kavinaka, enthousiast vertelt hoofdleider Betty over de afgelopen dagen. Deze stonden in het teken van dansen, tot 10 tellen, voetballen.....

Zondag heeft de groep een bijzondere kerkdienst bijgewoond. Een geïmproviseerde dienst op wat schoolbankjes onder de bomen, het was ingetogen maar waardevol. Er is veel gedanst en gezongen, waarna er spontaan een danscursus is gegeven door de lokale vrouwen. De voetjes gingen van de vloer en voor zover mogelijk gingen de heupen ook heen en weer, aldus Betty. Zondagmiddag was vrij in te vullen, de deelnemers kregen wel een opdracht mee. Iedereen moest iets ondernemen met een Zambiaan. Hier werd goed gehoor aan gegeven bv. een Zambiaans liedje leren, t/m 10 tellen en woordjes leren, touwtjespringen, voetballen en er zijn vele gesprekken gevoerd. Een middag vol mooie ontmoetingen! Zondagavond stond in het teken van talenten. Deelnemers hebben nagedacht over hun eigen talenten, maar hebben ook talenten bij de ander benoemd.

Maandag was het weer tijd om te bouwen, helaas waren op een gegeven moment de stenen op dus is de groep eerder gestopt op de bouwplaats. De groep hoeft vandaag niet stil te zitten, want met ossenkarren werden vanochtend om 6.00 uur nieuwe stenen aangeleverd. Het doel is vandaag om de punten van de daken op te metselen van het eerste huisje, zodat morgen het dak gelegd kan worden. Daarna zullen de werkzaamheden aan het tweede huisje hervat worden.

De groep maakt makkelijk contact met de lokale bevolking, er zijn al verschillende groepjes op huisbezoek geweest. Ook smaakt het eten de deelnemers nog steeds goed, de vermoeidheid begint al wel een beetje te komen. Maar iedereen is gezond en maakt het goed. Het kinderprogramma is goed voorbereid door de deelnemers, de kinderen genieten zichtbaar!

Vanmiddag zullen er lifeskills lessen gegeven worden op de school. Een aantal onderwerpen die besproken zullen worden zijn persoonlijke verzorging en omgaan met elkaar.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.