ZA217 | De uitslag van de interland Zambia-Nederland is bekend...

Geplaatst op 31 jul 2017 - 20:38

Lees de ontknoping van de veelbelovende beelden die we eerder vandaag uit Zambia hebben ontvangen.

Maar we beginnen deze nieuwsupdate met de grote logeerpartij op zaterdagavond. Bijna alle deelnemers hebben een nachtje gelogeerd bij een lokaal gezin. In acht groepjes zijn de deelnemers met hun matras op hun hoofd en een pannetje met pannenkoeken onder de arm vertrokken naar verschillende gezinnen in de nabije omgeving. Een aantal gezinnen konden een beetje Engels spreken, voor anderen was de uitdaging groter maar met handen en voeten kom je een heel eind. Aan de hand van foto's van Nederland zijn er leuke, grappige en bijzondere gesprekken gevoerd. Een nacht om nooit te vergeten! Bij het afscheid de volgende ochtend kregen een aantal groepjes een kip of pinda's mee. Heel bijzonder om te ervaren hoe vrijgevig de mensen zijn.

Zondag was het weer tijd voor een kerkdienst. Een groepje meiden hadden samen met een aantal locale vrouwen een lied en een dans ingestudeerd en dit tot uitvoering gebracht tijdens de dienst. Henk, de leider van het kinderprogramma, heeft de preek verzorgd over de Emmaüsgangers. Maar het beloofde nog een lange dienst te worden, want er bleek ook nog iemand uitgenodigd te zijn om te preken. Dus met twee preken op zak kan de groep weer aan de week beginnen.
Zondagmiddag is de wedstrijd Zambia-Nederland gespeeld. De Nederlanders hebben gestreden, maar de winst is naar de Zambianen gegaan. De eindstand was 4-2, maar er is geen traan gevloeid. Het is op vriendschappelijke wijze gevierd.
Zondagavond is iedereen vroeg in z'n bed gekropen, moe van het leuke weekend.

Vandaag (maandag) is de laatste bouwdag, de handen zijn nog even flink uit de mouwen gestoken. Het doel was om het dak op het tweede huisje te krijgen. Morgen is de overdracht van de huizen aan de lokale bevolking en staat er een groot kinderfeest op de planning. Nog één keer de kinderen vermaken met een leuk programma. De afgelopen tijd hebben de kinderen genoten van het kinderprogramma, de stralende gezichtjes zullen straks een mooie herinnering zijn!
Vandaag zijn er ook verschillende huisbezoeken gedaan door een aantal deelnemers, een bijzondere ervaring om te zien hoe de mensen leven, confronterend om de armoede in het echt te zien.

Betty laat ook weten dat de groep het nog steeds goed maakt, iedereen is gezond. Het gaat voorspoedig! Woensdagochtend in alle vroegte zal de groep vertrekken naar het safaripark. Later deze week meer over de belevenissen in Zambia! 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.