ZA223 | Alles onder con-troffel

Geplaatst op 28 jul 2023 - 08:28

Afgelopen woensdag was voor onze groep de eerste volledige bouwdag. Er wordt gemetseld, cement gemaakt, gesjouwd, er zijn ritjes op de truck om stenen te halen en de eerste ramen worden al (!) geplaatst.

Het kinderwerk is van start gegaan en op donderdag is het eerste cultuuruitje.

Dag 5: woensdag 26 juli

Woensdagochtend 07:35 uur. Het GMG gesprek wordt onderbroken door een aanrijdende vrachtwagen. Er arriveren materialen, waarbij er meteen wordt geholpen met het uitladen. We krijgen de techniek om materialen op ons hoofd te dragen steeds beter onder de knie. Hierna start onze bouwdag. Er worden veel meters gemaakt bij het metselen. De deelnemers maken zelf cement, een elektrische molen komt er niet aan te pas: scheppen, scheppen en nog eens scheppen. Zware zakken met cement worden door zand gemixt, samen met water. Het werk is zwaar, maar gelukkig zijn we met genoeg mensen om het af te wisselen. Er wordt zo hard gemetseld, dat het nodig is om extra stenen op te halen. Dit wordt gedaan met een platte kar, waarop telkens een groepje deelnemers meerijdt voor een nieuwe lading stenen. Voor de komende dagen hebben we nu genoeg stenen. We laten het uiteraard weten wanneer we tot boven de deurpost hebben gemetseld! 

In de middag startte voor de eerste keer het kinderprogramma. Iedereen heeft een programma voorbereid waarbij er met kinderen wordt gezongen, uit de Bijbel wordt gelezen, knutselwerkjes worden gemaakt en er wordt gespeeld. Deze eerste dag waren er zo'n 150 kinderen bij dit spektakel aanwezig. We verwachten dat dit er nog veel meer zullen gaan worden, omdat iedereen enorm enthousiast was na de eerste dag! Hoe dit gaat verlopen, laten we jullie natuurlijk weten! 

 

Dag 6: donderdag 27 juli 

'Guten morgen, guten Morgen, guten Morgen Sonnenschein'. Anika wekt ons met een vrolijk lied. Vandaag staat ons eerste cultuuruitje op het programma. Deelnemers die affiniteit met het onderwijs hebben, kunnen een ochtend meedraaien met de school waar wij de klaslokalen voor bouwen. Morgen staat er een uitje naar de kliniek op het programma, waarbij de deelnemers mogen meekijken in de medische kliniek die op ons terrein staat. Hoe dat is verlopen, lezen jullie in één van de volgende dagverslagen. De bouw vordert behoorlijk: alle vier de zijden van het gebouw zijn ter hoogte van de deurpost. We gaan zo snel, dat we naast de drie klaslokalen ook aan de lerarenwoningen hopen te gaan bouwen. 

Na het middageten is er de mogelijkheid om je kledingmaten op te laten meten door een stoffeerder, die voor iedereen een persoonlijk kledingstuk gaat maken. We verwachten tegen het einde van het project een kleurrijke foto met jullie te kunnen delen!

In de avond stond er een bezoek van lokale mensen gepland, waar onze groep nog meer in verbinding kwam met de Zambianen. Er worden over en weer vragen aan elkaar gesteld. We leren veel over en van elkaar. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.