ZA223 | Deze steen op deze steen en zo gaan wij naar boven

Geplaatst op 26 jul 2023 - 10:53

Een nieuw dagverslag uit Zambia! Ook gisteren was het weer een avontuurlijke dag.

Dinsdagmorgen, 07:00 uur. Er wordt op de deur geklopt door Melanie: wakker worden! Onze groep mocht een uurtje uitslapen omdat het bouwprogramma vanmiddag van start gaat. De meesten van ons hebben goed geslapen, anderen hebben vannacht wanhopig gezocht naar oordoppen. 

Er wordt ontbeten met rijstepap: geen delicatesse, maar wel voedzaam. Daarnaast hebben we wel de luxe dat onze kok Tito zijn eigen brood afbakt: verser dan dat wordt het niet. De hoeveelheid beleg moet wel even worden aangepast van een Hollandse naar Zambiaanse portie, anders zitten we in week 3 zonder beleg. Na het ontbijt gaat die groep uiteen in verschillende groepen, waar een GMG (goede morgen gesprek) wordt gehouden. 

Tussen het GMG gesprek en de lunch hebben we weer volop contact met de mensen uit Twatasha. De kinderen zijn in grote getalen aanwezig. Doordat wij in de klaslokalen slapen, zit het sportveld vol met groepjes kinderen die daar onderwijs krijgen. De vrije tijd van onze groep gooit echter roet in het lesprogramma: al snel wordt er gedanst, muziek gemaakt en gesport. De kinderen zijn enthousiast en hebben de klassiekers 'hoofd schouders knie en teen' en het vliegerlied snel onder de knie. Dit belooft wat voor het kinderprogramma, dat morgen gaat beginnen. Andere deelnemers helpen met de voorbereidingen van de bouw: ze leren van de lokale vrouwen hoe ze water op het hoofd kunnen dragen. Zoals te zien op de foto's zijn de mensen uit de gemeenschap al begonnen aan de bouw. Op de middag na de lunch zal de officiële overdracht plaatsvinden waarna wij samen verder gaan bouwen. 

Voordat het zover is krijgen we eerst een veiligheidsinstructie van onze bouwleider Douwe. Hierbij wordt onze groep attent gemaakt op het veilig werken op een bouwplaats. Voorzien van deze informatie is onze groep helemaal klaar voor het bouwen. We kunnen natuurlijk niet op een lege maag bouwen, daarom schuift onze groep eerst aan tafel. Het eten tijdens de lunch is weer voortreffelijk: deze keer aardappels met tomatensaus. Klinkt niet heel bijzonder, maar door de kruiden erin was het erg smaakvol. 

Dinsdagmiddag 14:15 uur. De groep hijst zich in het werktenue en verzamelt zich bij de bouwplaats. Daar wacht er al een groep mensen op ons: de opening gaat plaatsvinden. Er worden meerdere speeches gegeven door de coördinator, directrice van de school en de lokale aannemer. Ze geven aan dankbaar te zijn dat wij onze energie en tijd (óók tijdens de voorbereidingen) willen geven aan de toekomst van deze kinderen. 

Roelie en Douwe speechen over de hoop dat we samen een band opbouwen. Na het uitspreken van dankwoorden was het tijd om de eerste steen te leggen. In dit geval meer symbolisch natuurlijk, omdat er al begonnen was met de bouw. 

Op deze eerste bouwmiddag maakt de groep de bouwplaats gereed. Dit wordt gedaan door stapels stenen klaar te leggen. Door middel van de ondertussen bekende treintjes vormen zich mooie stapels stenen, waarvandaan morgen gemetseld kan worden. Andere deelnemers krijgen een instructie over het metselen zelf, zodat ze morgen andere deelnemers de juiste techniek kunnen aanleren. Deze bouwmiddag eindigt rond 17:00 uur, morgenochtend om 08:00 uur staan we er weer: de eerste volledige bouwdag! 

Deze eerste bouwmiddag werd afgesloten met een pastamaaltijd en vruchtensap. De 'vruchtensap' bleek echter limonade te zijn, waardoor één deelnemer een mierzoete slok limonade naar binnen heeft gewerkt. In de avond na de maaltijd was er het eerste avondprogramma, waarbij we met elkaar in gesprek gingen over zeven stellingen.

Na dit avondprogramma ging de groep vol goede moed voor de aanstaande volledige werkdag naar bed toe. De werkbroek, handschoenen, pet, zonnebril, zakdoek, deet, zonnebrand en de fles water staan klaar voor morgen... dat moet goedkomen!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.