ZA223 | Een Hollandse bodem in Zambia

Geplaatst op 4 aug 2023 - 06:41

Op woensdag gaat de groep uiteen in kleine groepen om nog meer in contact te komen met de lokale bevolking: we gaan naar het voedingscentrum, de farmers, de kliniek, de school, de maisboer en er wordt een fietstocht gemaakt. Op woensdagmiddag vinden de huisbezoeken plaats, waarbij er Nederlandse pannenkoeken worden gebakken! Aan het einde van de donderdag zijn we een stuk opgeschoten met het dak... komt dat er deze week nog op?!

Dag 12: woensdag 2 augustus 

Onze driver Dennis start op deze ochtend de motor van zijn SUV. Er zijn precies genoeg plaatsen om Raeven, Annette, Melanie en Andrea naar het voedingscentrum te rijden. Tegelijkertijd worden er zeven fietsen vanuit het hele district geregeld zodat Ellen, Mare, Michiel, Hinke, Rick, Richard en Renate op een mooie ontdekkingstocht kunnen gaan met Webster. Vanuit de kliniek komt Kosmos aangelopen, die Anika, Norah en Eunice ophaalt om een ochtend mee te draaien bij het inloopconsult voor vrouwen. Ondertussen arriveren ook de kinderen, die vandaag de laatste schooldag vóór de zomervakantie hebben. Femke, Stef, Mathilde en Marijke gaan deze dag met de kinderen meebeleven. Ondertussen willen Einte, Roelie, Leon, Bjarne en Haukje graag ontdekken waar die loeizware zakken van 50 kg (!) mais vandaan komen die we af en toe vanaf de truck moeten dragen. De altijd vrolijke Julius begeleidt hen bij deze activiteit. Daarnaast gaan Christian, Maaike, Gepke, Jorian, Douwe, Joost, Joëlle, Sandra, Jesse, Jesajahly, Nynke en Elise onder begeleiding van onze farmer Alex zijn land ontdekken. Alex verbouwt de gewassen die in ieder Zambiaans gerecht terugkomen: tomaat, ui en kool. Iedereen heeft een leerzame, leuke en bijzondere ochtend gehad, waar bij thuiskomst graag over wordt verteld! 

In de middag vinden er huisbezoeken plaats: onder begeleiding van een local wordt er in groepjes van ongeveer vijf een bezoek gebracht aan één van de gezinnen uit dit district. Traditiegetrouw worden hierbij Nederlandse pannenkoeken gebakken: een delicatesse voor de mensen hier! Naast het uitwisselen van de recepten, raken we ook in gesprek over het leven in Zambia en Nederland. Er zijn veel verschillen en ook overeenkomsten. De mensen zijn hier enorm gastvrij: we zijn overal welkom en worden voor de volgende dag opnieuw uitgenodigd. 

Dag 13: donderdag 3 augustus 

Met een Hollandse bodem in de maag, wordt er vandaag verder gewerkt op Zambiaanse bodem. Voordat de bouwdag begint, worden er zoals iedere ochtend GMG gesprekken gevoerd, die ondertussen ook regelmatig onder leiding staan van deelnemers. Het is mooi om te zien hoe iedereen binnen dit project op zijn of haar eigen manier groeit en ontwikkelt. Naast het bouwen aan verandering voor de mensen hier, wordt er ook aan de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers gebouwd. 

Het werk op de bouwplaats bestaat vandaag uit stucen, stenen dragen, bekistingshout recyclen, cement maken en de schommel monteren. Doordat we nu op hoogte werken, zijn niet alle werkzaamheden toegankelijk voor ons vanwege de veiligheid. Hierdoor zoeken we onze toevlucht wat vaker in een goed gesprek op de bouw. Want hoe leuk is het om op de bouw te praten over gewoontes van thuis die je hier wilt achterlaten, en over gewoontes van hier die je wilt meenemen naar huis! Als ik de gesprekken hier en daar hoor, dan kan die telefoon thuis wel in de prullenbak... ;) 

Zo gaan we hier nog hartstikke lekker met elkaar en blijven alle programma's op volle toeren doordraaien, ondanks dat de hoeveelheid kinderen wat afneemt omdat de schoolvakantie is begonnen. We halen kracht uit elkaar, uit gesprekken en uit jullie. In tegenstelling tot een eerder bericht, printen we vrijdagochtend de groetjes van jullie aan de deelnemers. We laten jullie uiteraard in de volgende update weten hoe ze dit hebben ervaren. 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.