ZA223 | Nog ééntje dan, nog ééntje dan... en dan gaan we naar huis

Geplaatst op 9 aug 2023 - 17:37

Nog twee dagen konden we genieten van onze projectplaats, de lokale mensen, de cultuur, natuur, kinderen, de muziek en het lekkere eten. Donderdagochtend begint dan toch echt onze terugreis richting Nederland. 

Dag 18: dinsdag 8 augustus

Vandaag staat de groep op met de gedachte dat het de laatste bouwdag van het project is. De laatste stukjes worden afgestuct, geverfd, getimmerd en opgeruimd. Ondertussen beginnen de muren van stenen steeds meer op een volwaardig gebouw te lijken. Onze laatste energie wordt gegeven voor het afronden van de bouw. Morgen vindt de officiële overdracht van het schoolgebouw plaats. Het belooft een feestelijke ceremonie te worden waar verschillende mensen voor zijn uitgenodigd. Hoe dit is verlopen, lezen jullie in het verslag van morgen.

Ondertussen draait ons programma nog altijd door. Ondanks dat het al een week 'winter' vakantie is, blijven er kinderen bij het kinderwerk komen! Deze kinderen komen speciaal voor dit programma naar onze projectplaats toe. Door sommigen wordt daarvoor een afstand gelopen van meerdere kilometers. Op woensdag vindt naast de overdracht, ook het eindfeest voor de kinderen plaats!

Ook in de laatste week van het project, vinden er nog cultuuruitjes plaats. Er is vanmorgen wederom een groepje naar de kliniek en het voedingscentrum geweest om daar een ochtend te kijken en te helpen. Vanuit het perspectief van deze schrijver heb ik vanmorgen een vijftigtal kinderen gezien die maar al te graag meededen aan 'Annemaria koekoek' en touwtje springen om vervolgens met ons een maaltijd te nuttigen. Al deze kinderen hebben slechts één ouder (of volwassene) in het huishouden. Daarom worden ze per dag voorzien van een warme maaltijd. Het was een mooie ervaring om zulke dankbare kinderen te zien. Tegelijkertijd besef je je ook dat er nog een heel aantal kinderen is dat niet de beschikking heeft over een voedingscentrum. Dat doet iets met je.

Ondertussen beginnen de eerste deelnemers al met inpakken. Onderuit de tas komen verborgen pakken stroopwafels, de vermiste kledingstukken, materialen waarvan we niet meer wisten dat ze mee waren en dat ene shirt waarvan je toch echt zeker wist dat je het ging dragen tijdens het project. Het ruimt behoorlijk op en dat is maar goed ook: woensdagavond moet de tas weer gepakt zijn!

Dag 19: woensdag 9 augustus

Wat een feest vandaag! In de ochtend vond het kinderfeest plaats en in de middag vond de overdracht van het schoolgebouw plaats. Wat een belangstelling en wat een plezier! Ik kan uitgebreid over deze gebeurtenissen schrijven, maar foto's doen het veel beter! Daarom volgt morgenochtend foto verslag deel 3 én 4 met daarin foto's van vandaag en gisteren! (In de avond is er te weinig bereik om foto's te versturen.)

Donderdag beginnen we aan onze terugreis. Op donderdagochtend reizen we vanaf onze verblijfplaats met busjes naar onze overnachting in de hoofdstad van Zambia: Lusaka. Daar overnachten we in hetzelfde 'hotel' als op de heenweg. 

Donderdagochtend worden trouwens de laatste groetjes geprint, die op donderdagavond aan de groep worden uitgedeeld. Dit is jullie kans de deelnemers nog iets toe te wensen!

Op vrijdag reizen we vanaf het hotel via de souvenirmarkt naar het vliegveld van Lusaka waar we rond 19:00 uur richting de hoofdstad van Rwanda vliegen: Kigali. Met genoeg overstaptijd, vliegen we vervolgens om ongeveer 01:00 uur vanaf Kigali naar Brussel. Volgens de verwachting landen we vlak na het middaguur in Brussel, om de reis af te maken in een touringbus richting Utrecht. We hopen jullie daar rond 15:30 uur in de armen te sluiten.

Bij voldoende bereik volgt vrijdagavond de laatste uitgebreide update.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.