ZA223 | Zagen zagen wiede wiede wagen

Geplaatst op 2 aug 2023 - 06:54

Jaja! Een nieuwe werkweek staat voor de boeg, we gooien het bijltje er niet bij neer! De groep is gemotiveerd om aan het einde van de week het dak erop te hebben!

Dag 10: maandag 31 juli 

Het uurtje langer uitslapen in het weekend is voorbij. Christian maakt om 6 uur iedereen wakker, de werkweek is weer begonnen. Aan motivatie ontbreekt het deze groep niet. We hebben als doel om komende vrijdag het dak erop te hebben, zodat we in de laatste week ook aan het afbouwen van de lerarenwoningen kunnen beginnen. Daarom wordt er vandaag veel gewerkt met hout. In de ochtend wordt er met de platte kar hout gehaald, en daarna wordt er gezaagd. Véél gezaagd. Toch leuk om te vermelden dat Einte iedereen eruit heeft gezaagd, zélfs de snelste Zambiaanse zager. Het leverde hem de 'Topper van de dag pet' op aan het einde van de dag. Er wordt de komende dagen hard aan de dakspanten gewerkt en vandaag is het laatste stuk van de ringbalk gestort. 

Vanmiddag is naast het kinderprogramma, ook het Life Skills programma begonnen. Daarin wordt er met de oudere jeugd (11-15 jaar) over relevante thema's gesproken. De eerste middag was een enorm succes. Er waren 60 tieners aanwezig vandaag. De komende week wordt er nog twee keer eenzelfde middag georganiseerd. 

Na de bouwdag, is onze 'harenwasstraat' geopend. Wát een uitvinding: met je hoofd in een bak met lekker warm water om vervolgens een heerlijke hoofdmassage met shampoo te krijgen. Het doet ons onze badkamers met douches in Nederland bijna vergeten. 

In de avond wordt ons weer een heerlijke maaltijd voorgeschoteld, die vandaag met hulp van Rick en Leon is bereid. 

Dag 11: dinsdag 1 augustus 

Dinsdagnacht 03:50 uur. Het keukenpersoneel opent haar ogen onder het toeziend oog van de volle maan, die onze verblijfplaats behoorlijk verlicht in de nacht. Hierdoor is de heldere sterrenhemel helaas verdwenen. Hopelijk kunnen we daar volgende week weer van gaan genieten. We hebben ondertussen beredeneerd dat wij hier andere sterren zien dan in Nederland. Aangezien we op hetzelfde moment de nacht ingaan en we ons op een andere plaats op de bolling van de aarde bevinden, zien we andere sterren. Kortgezegd, zitten we op een andere breedtegraad waardoor er andere sterren zichtbaar zijn. 

Nu dit mysterie is opgelost, wordt het tijd om onze zinnen weer te zetten op het bouwen. Zin hebben we genoeg, dat stralen de groep en de lokale mensen enorm uit. Op de bouwplaats hangt een gezellig sfeer waarbij er veel wordt gelachen met elkaar. Er worden wedstrijdjes timmeren gehouden: wie heeft de minste slagen nodig om de spijker in het hout te slaan? De lokale mannen slaan de spijker vrijwel altijd op de kop, voor ons is er iets vaker een flop. Uiteindelijk hebben we het behoorlijk onder de knie, met een slag of 5/6 slaan we de 12 cm lange spijkers door het hout heen. Naast het timmeren, wordt er nog steeds veel gestuct. Zowel de binnen- als de buitenkanten van de lokalen worden van een dikke laag voorzien. Ondertussen wordt er door Renate druk geschuurd op overgebleven hout: daar willen we een zitplank voor de schommel van maken. Op het schoolterrein staat namelijk een frame voor een schommel, maar het touw en de zitplank ontbreken. Met een beetje mazzel, ontvangen jullie deze week een foto van de nieuwe schommels. 

Rond de klok van 17:00 uur, terwijl iedereen zijn wasjes draait en aan het 'douchen' is, kijken Jorian en Jesse elkaar verwonderd aan. Ruiken ze dat nu goed?! De geur van warme zonnebloemolie vanuit de keuken, het zal toch niet niet? En ja hoor! Tijdens het avondeten worden we getrakteerd op gefrituurde aardappels, speklappen van de geit én mayonaise! Kijk die groep eens blij zijn. Even vergeten ze dat ze ondertussen wat dingen uit Nederland beginnen te missen. Naast de lekkernijen uit Nederland die uitvoerig worden besproken, mist die groep jullie natuurlijk ook wel een beetje. Wat zij nog niet weten, maar jullie wel, is dat we donderdagochtend de groetjes weer gaan printen voor de deelnemers. Ze gaan het vast enorm waarderen om weer van jullie te horen. De afgelopen keer leverde het een heleboel glimlachen en tranen op.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.