ZA318 | Het avontuur is echt begonnen!

Geplaatst op 14 aug 2018 - 21:08

'Kijk, een geit in een doos achterop een bromfiets' en meer van dat soort constateringen. De Gramsbergers kijken hun ogen uit bij de eerste rit door Zambia. Hoofdleider Piet schrijft het eerste verslag van de reis:

Het afscheid in Gramsbergen ligt al weer hééééééél ver achter ons, tenminste zo lijkt het bij ons. De indrukken zijn overweldigend en mede omdat alles goed en relaxed verloopt is de sfeer in de groep zeer ontspannen.

De busreis is goed verlopen zonder oponthoud en we waren dus mooi op tijd op de luchthaven van Düsseldorf. Nadat we het verpakken van de slaapmatjes en slaapzakken geperfectioneerd hadden konden we inchecken. Het laatste was nog even nodig omdat ZA318 zeer creatief omging met de kilo restricties. Zo leer je als hoofdleider van elk project. Volgende keer striktere instructies :-)). Het inchecken verliep prima en de 49 stuks bagage verdwenen op de band. Veiligheidscontrole en paspoortcontrole verliepen zonder problemen. Natuurlijk ook hier de interpretatie van hoeveelheid vloeistof……. gevolg één van de deelnemers heeft nu minder zonnebrand Zambia. De kennismaking met de airbus A380 was indrukwekkend. Wat een vliegtuig wanneer je dat ziet staan en bedenkt daar straks in te zitten.

Vlucht naar Dubai verliep rustig en Emirates zorgt voor ruime plekken en een prima aanbod van speelfims en spelletjes en ander entertainment. Bijzonder zijn de camera’s op het vliegtuig waardoor je live mee kunt kijken wanneer je opstijgt of landt, leuk om te zien. Iedereen is de nacht goed doorgekomen, slapend, door spelletjes te doen, te lezen of film te kijken. Dubai was indrukwekkend. Wat een luxe artikelen, lange rijen voor de toiletten en verbazing over de lage prijs van een flesje water of frisdrank. Het wachten werd gezellig onderbroken door de ontmoeting met ZA418, die op dezelfde vlucht naar Lusaka zitten en in Zambia een project voor een andere partnerorganisatie gaan doen. 

Vlucht naar Lusaka was rustig en we werden goed verzorgd. Aankomst in Lusaka volgens planning. Paspoortcontrole zonder problemen, we mogen allemaal blijven. Toen werd het even spannend, twee World Servants groepen en de bagage. Eerst alle bagage van de band en dan gaan tellen. Onze 49 stuks zijn netjes aangekomen, maar van de andere groep helaas één tas niet. Hartelijke ontmoeting met Michael Tembo die ons op stond te wachten. Tassen geladen op de vrachtwagen en wij in de bus naar het Guesthouse. De eerste indrukken van Lusaka zijn dat het er best nog wel ontwikkeld en netjes uitziet. Er stond zelfs een zeer luxe kantoorgebouw op de route. 

Nu zijn we in het Guesthouse. Mooie kamers met douches en voor zover we nu denken goede bedden met klamboe. Zwembad gebruikt om de voeten te koelen, kunnen helaas niet zwemmen, want onze tassen blijven op de vrachtwagen en die zien we dus weer in Miloso. De groep is aan het relaxen door te douchen of door een spelletje te doen, terwijl dit verhaal aan de rand van het zwembad getypt wordt.

Afsluitend enkele opmerkingen uit de groep:

  • Ik heb maar geen lot gekocht voor de loterij voor die McLaren, want ik kan de BPM toch niet betalen:
  • Kijk, een geit in een doos achterop een bromfiets;
  • Toch bijzonder, een man in pak en stropdas zwaaiend van achterin een pick-up;
  • Het stuur van de vrachtauto zit aan de verkeerde kant

Groeten vanuit een afkoelend Lusaka van de groep Apen uit Gramsbergen.
Piet
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.