ZA318 | Our job is done!

Geplaatst op 30 aug 2018 - 20:44

Hier nog een bericht van de apen uit Gramsbergen uit Miloso.

Gisteren hebben we nog een ‘normale’ bouwdag gehad. De laatste werkzaamheden zijn gedaan om vandaag klaar te zijn voor de overdracht van het gebouw aan de school. Mariët Kampjes heeft het werk van gisteren beschreven in het dagverslag:

6 uur ’s ochtends, de eerste ogen gaan open. Een kleine gaap en we worden langzaam allemaal wakker. Nog slaapdronken beseffen we om de beurt dat vandaag de laatste officiële bouwdag is! Wat vloog de tijd en wat ging het bouwen snel. Eenmaal allemaal wakker (in elk geval, zo goed als) zaten we gezellig weer aan de ontbijttafel. En je raadt het niet... heerlijke rijstepap met brood!! nom <3

Omdat de groetjes gisteren niet opgehaald konden worden kregen we ze vanmorgen, wat altijd weer hetzelfde effect op ons heeft: een lachbui, kleine traanoogjes en een glimlach van geluk.

Half 9. Tijd voor bouwen. Fluitend liepen we achter elkaar aan naar de bouw. De een met wat meer zin dan de ander. Eenmaal op de bouw aangekomen kregen we te horen dat we nog een paar muurtjes moesten stuccen, er nog wat opgeruimd moest worden en jawel... we mogen verven! Wat ooit een muur met overal stenen op elkaar gestapeld en 10cm dakka (cement) ertussen was, werd een mooie groene muur. Natuurlijk met het begin van ons logo erop, die onze super ontwerpers Marco DG en Ellen eigenhandig hebben bedacht.

Na het heerlijke middageten (onze geliefde rijsteballen en ei) konden de kinderwerkers na een snel overleg even douchen en richting het voetbalveld lopen, om natuurlijk weer onze geliefde kinderen te vermaken. Deze keer met een leuke knutselopdracht.Waar we gisteren ongeveer 100 kinderen hadden, waren er vandaag maar 60. Waarschijnlijk waren de overige 40 kids bang geworden van de wolken die onze acteur Menno had voorspeld. Want ja hoor, wat Menno voorspelt dat gebeurt. Iedereen werd namelijk wakker met een koel briesje en als we naar boven keken zagen we voor het eerst in tijden weer wolken. WOW, wat hebben we die gemist. Na het leuke kinderwerk keerden onze toppers weer terug naar onze tijdelijke woonplaats en gingen ze zich op hun gemakje omkleden voor een sportieve middag.

Nadat iedereen op de bouw groen zag van het verven was het half 4 en mochten we ons omkleden. Vandaag was de dag. Zambia tegen Nederland, Miloso tegen Gramsbergen. Voetballen en volleyballen. Om 4 uur werden we op het veld verwacht. Zoals iedereen van ons gewend is ging het grasberger kwartiertje in en waren we iets te laat. Gelukkig heeft Miloso hun Miloso’se uurtje en waren de tegenstanders van het volleybal maar een klein uurtje te laat.

Mede door de hulp van de scheidsrechters konden we met goed gevoel naar huis. Beide wedstrijden zijn door ons gewonnen.

Het verven was gisteren bijna klaar gekomen. Vanmorgen hebben we nog de laatste stukken van het gebouw geverfd om het echt zo mooi mogelijk over te dragen. Een gedeelte van de groep ging nog naar de kliniek die in 2002 als eerste project in Miloso door World Servants is gebouwd. Ook dit bezoek liet weer de nodige indrukken achter. Het tweede gedeelte van de ochtend was het kinderfeest. Alle deelnemers hebben genoten van de spelletjes die we met de kinderen gedaan hebben. De schilders waren op tijd klaar om ook hier nog van te genieten.

Rondom de lunch hebben we onze namen bij het logo op de muur gezet, en daarmee was het gebouw klaar voor de overdracht. Het was ook hier een Miloso’s uurtje later dat we begonnen, omdat de vertegenwoordigers van de overheid te laat waren. Maar ook hier geldt beter laat als nooit, want het betekent wel dat de overheid het project in Miloso zo serieus neemt dat ze komen. Na het nodige gezang van de groep en van het koor uit onze eerste kerk konden de toespraken uitgesproken worden. Heel veel mooie woorden zijn gezegd en met name de oproep van de blanke MCC vertegenwoordiger (een commerciële boer die in deze regio geboren is) om nog meer aandacht aan de ontwikkeling van de kinderen te geven maakte indruk. Na het onthullen van het logo en het maken van alle mogelijke foto’s is ons project hier in Miloso klaar. We kijken vol trots naar wat we hier als ZA318 hebben neergezet en hebben het vertrouwen dat zeer binnenkort de eerste jongens er zullen slapen.

Vanavond nog een maaltijd samen met bouwvakkers en keukenpersoneel. Hier kijken we ook zeker naar uit. Op dit moment worden de tassen gepakt, want morgen is half zes het ontbijt en proberen we om 07.00 uur te vertrekken. Dit betekent dat dit het laatste uitgebreide verslag is. Vanaf nu nog enkele SMS of WhatsApp berichten naar Nederland, en dan hopen we zaterdagmiddag in Dusseldorf het project ook als groep af te sluiten.

Groeten uit Miloso, our job here is done!
Piet

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.