ZA419 | Een week vol avonturen!

Geplaatst op 17 aug 2020 - 09:30

Van complimenten dag tot de vieren van de hoogste punt, er zijn al veel avonturen beleefd in Zambia! Maar de grote vraag is natuurlijk, wie won de interland Nederland-Zambia?

Hallo lieve mensen,

 

Leuk dat jullie weer met ons zijn voor een nieuwe update. Alles gaat hier nog steeds heel goed en de bouw gaat ook nog steeds als een speer. We kunnen elke dag rekenen op een trouwe groep Lilandenaren waarmee we echt samen aan het bouwen zijn.

 

Maandag was het complimentendag. Twee super anonieme mensen (Marjolijn en Ilona) hadden het lieve plan ondernomen om briefjes op elk bed te leggen, met persoonlijke complimentjes. Met alle positieve energie konden we ook weer lekker door bouwen.

 

Dinsdag hebben we een halve dag hard gewerkt en in de middag mocht iedereen eerst wat tijd voor zichzelf nemen. Vervolgens speelden we een voetbalwedstrijd Nederland-Zambia tegen de Zambiaanse bouwvakkers. Helaas hebben onze waves, geschreeuwde liedjes, bijna 2 meter Jorn in de goal en oranje geklede kaaskoppen aan de zijlijn voor de uiteindelijke uitslag niet erg geholpen: 5-0 voor de Zambianen. 

 

Woensdag, de eerste volle week zat er alweer op. Tijd om met cultuur uitjes te beginnen. Peter heeft allemaal leuke dingen voor ons geregeld die aansluiten op onze persoonlijke project doelen. Zo ging de eerste groep naar de autowerkplaats in Mkushi.

Hier hebben de jongens en Cheyenne geholpen met banden, glas, toeters en automotoren repareren. In tussentijd was de rest van de groep ook hard aan het werk. Sterker nog, in de middag konden we het hoogste punt gaan vieren. Uiteindelijk is het een paar keer uitgesteld, maar dat mocht de pret niet drukken. Wat hebben we een prachtig moment gehad op vrijdagmiddag. Later meer. 

 

Donderdag, de dag dat Ilona's pen het tweede slachtoffer van de latrine is geworden. We hopen dat het verder hierbij blijft. Ook was het donderdag de dag van het cultuuruitje naar de kliniek in Miloso. De groep kwam er onder de indruk weer terug, ze leerden erover hoe alles daar in zijn werk gaat.

 

Vrijdag hebben we het hoogste punt gevierd, ook al ligt inmiddels bijna het hele dak er ook al op. Een grote groep mensen kwam weer zingen en dansen, wat een feest! Daarna hebben de mannen met elkaar gevoetbald en hebben de vrouwen een gesprek gehad over leiderschap. Natuurlijk werd er ook weer gezongen en gedanst.

 

Vandaag mochten we eindelijk weer eens uitslapen. Na het ontbijt hebben we eerst een bezoek gebracht aan een bananenboerderij, waar we ook heerlijk hebben geluncht met een broodje kaas. Daarna zijn we doorgereden naar Noah's Arc. Een plek waar we van de prachtige dierenwereld en schepping mochten genieten. Als klap op de vuurpijl werden we na het eten verblijd met een prachtige sterrenhemel waar je in Nederland alleen maar kunt dromen! Fantastisch!

 

Verder is er deze week:

... een bomenzaagbedrijf gestart in de herenslaapzaal.

... heeft Daniëlle het in de nacht nog druk met cement scheppen.

... kregen Peter en Thijs een extra douche, na hun officiële douchebeurt. (Het regende zonnestralen)

... zorgde een schorpioen ter grootte van een 2 euro muntstuk ervoor dat de eettafel van Nienke, Tabitha en Judith in slow motion achteroverviel. Daarna durfde niemand nog z'n voeten op de grond te zetten, totdat heldhaftige Marjolijn het arme beestje weer naar buiten sloeg.

... stonden Daan en Stefan als ware Freek Vonks op de truc te genieten van de autorit.

... heeft Krijn alle mooie vogels hier in Zambia op de gevoelige plaat vastgelegd.

... hebben Indy en Cheyenne ons verblijd met een super effectieve wc-rolhouder.

... kon Yvette zelfs beter rekenen dan onze wiskundedocent bij het oplossen van de wiskundesom van de escaperoom van vrijdagavond.

 

In conclusie: alles gaat prima hier. We missen jullie ook wel een beetje hoor, blijf vooral leuke groetjes sturen, daar worden we blij van. Warme knuffels van ons allemaal het vredige Zambia.

Groetjes Mirte.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.