ZA422 | Het dak zit er (ondertussen) op

Geplaatst op 6 mei 2022 - 23:02

Terwijl de bouwvakkers de laatste dakplaten vastspijkerden, vond vanmiddag in Matuku de overdracht plaats.

Vanochtend begon de vrijdag met een cultureel bezoek van een deel van de groep aan boer Billy. Hij heeft een voor Zambiaanse begrippen flinke boerderij en verbouwt onder andere cassave, zoete aardappels, maïs, zonnebloemen, pompoenen en watermeloenen. We mochten onze handen ook uit de mouwen steken: het onkruid moest verwijderd worden tussen de meloenen. Dat deden we als dienstbare Servants natuurlijk graag.

Om drie uur, ahum, vier uur begon de overdracht. In eerste instantie zaten wij als Nederlanders rechts bij elkaar en de ĺokale mensen rechts. Dat past natuurlijk niet bij het project wat we hebben gehad. In zijn speech vroeg Cees of we wilden mixen zodat we weer één groep vormden. Dat gebeurde en na speeches van diverse hoogwaardigheidsbekleders werd ons logo onthuld. Ondertussen timmerden de lokale vaklieden de laatste dakplaten vast, zodat aan het einde van de overdracht de ruwbouw daadwerkelijk klaar was. Natuurlijk kon een groepsfoto bij het vers gemaakte logo op de muur niet ontbreken. We sloten af met pannenkoeken voor de kinderen. Dat was één groot feest.

Gisteren was de interland. Tot ieders verrassing won het Nederlandse team. Komt dat door alle levenservaring die de oranjeselectie op het veld bracht, of werden ze gematst door de Zambianen?

De sfeer is nog steeds top en ieders gezondheid prima. Groeten uit het warme en erg gezellige Matuku.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.