ZW118 | De eerste dagen in Zimbabwe

Geplaatst op 6 aug 2018 - 20:46

De groep heeft een hartelijk ontvangst gehad in Bulawayo door de Zimbabwaanse deelnemers. Samen werd de kerk afgelopen weekend bezocht en stonden er leuke teambuilding activiteiten op de planning

Nu een wat langer bericht uit Zimbabwe. De aankomst in Harare verliep soepel. Iedereen kreeg een visum en alle bagage was er. Zelfs de slaapzakken die op de tassen gebonden waren. Partner YfC had het goed geregeld en we konden zelfs vlakbij het vliegveld slapen in plaats van erop.

's Morgens om 05:00 uur op om tijd op vliegveld te zijn voor de extra vlucht naar Bulawayo. Fast-jet deed zijn naam eer aan en vertrok een half uur eerder dan gepland. Na drie kwartier stonden we weer aan de grond in Bulawayo. Met een bus, een pick-up truck voor de tassen en een extra auto reden we vervolgens naar het project. Daar werden we met zang en dans ontvangen door de Zimbabwaanse deelnemers. Al snel werden we in hun  enthousiasme meegenomen en bewogen gezellig mee.

Na dat iedereen een slaapplek had gevonden gingen we door middel van spelen nader kennis maken. Na een heerlijke maaltijd gingen we vroeg naar bed zodat we fris aan de zondag kunnen beginnen.

In Bulawayo zijn we naar de Pentacostal Church geweest waar we gastvrij ontvangen werden. Na afloop was er koffie, thee en een praatje. Al snel was er ook een bal gevonden en werd gevoetbald tot grote vreugde van de kinderen. De dienst was bijzonder in de zin van dat je merkte hoe mensen hier worstelen met de uitslag van de verkiezingen. Maar daar boven uit geloven ze dat Zimbabwe in Gods hand is en Hij heeft een plan met dit land. Als Christen dient onze focus te zijn op het navolgen van Jezus.

Daarna zijn we naar Hillside Dam geweest, een soort recreatiepark met attracties zoals een kabelbaan, kano's en waterfietsen. Hier gebruiken we de lunch en doe we een teambuildingspel waarbij we de groep in tweeën splitsen. De onderlinge competitie is groot. Maar elk team is 1 keer sneller dan de ander. Voetballen verbind en al snel wordt er een partijtje gespeeld. Mooi om te zien hoe snel de groep één is en met elkaar optrekt. Dingen samen doet zoals spelletjes, muziek maken, zingen en dansen.

We zijn klaar voor de eerste werkdag. Hier is iedereen  gezond. 's Nachts is het lekker fris en dat helpt bij het slapen. Overdag is het aangenaam warm. Eind van de week gaan we de groetjes ophalen en deze na het weekend terugdoen. Met de hartelijke groeten van ons allemaal.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.