ZW118 | Enerverend weekend achter de rug

Geplaatst op 13 aug 2018 - 14:31

Bericht uit Bulawayo! Hoofdleider Jan vertelt namens ZW118 over de afgelopen dagen.

Als groep hebben we een enerverend weekend achter de rug. Vrijdagavond hebben we de groetjes voorgelezen. Dat zorgde voor blije gezichten. De groeten terug hebben we inmiddels geschreven, maar die kunnen we alleen vanuit het kantoor van Youth for Christ versturen. Daarvoor moeten jullie dus nog even geduld hebben.

Naast het bouwproject doen we ook andere activiteiten zoals het kinderprogramma, voetballen en een kerkdienst meemaken of een ziekenhuis bezoeken. Deze hebben tot doel om bij te dragen aan het versterken van de band tussen de omgeving en het trainingscentrum. Immers, de belangrijkste doelgroep van het centrum woont hier. Het weekend is erg geschikt voor dergelijke activiteiten. Zaterdag gingen we naar een soort van opvangcentrum van de dierenambulance. Alleen de dieren hier zijn verschillende apen, leeuwen, luipaarden, slangen en roofvogels. We waren erbij toen de 17 leeuwen gevoed werden. 's Avonds gaven de Zimbabwaanse deelnemers ons een inkijk in hun geschiedenis en deden we spelletjes. Wij zijn zondagavond aan de beurt op de Hollandse avond.

Zondagmorgen gingen we naar een kerkdienst in Esigodini. Deze gemeente heeft (nog) geen eigen gebouw en kerkt in een klaslokaal. Hun vreugde dat ze Gods kinderen zijn werkt aanstekelijk. Al snel zingen en dansen we mee en loven samen de Here God en de Here Jezus. Na dienst bieden we de gemeente een warme lunch aan; huspot met rookworst. Zaterdag hebben we de gekochte aardappels, wortels en uien schoon gemaakt en koks hebben er een heerlijke stampot van gemaakt. De circa 130 gemeenteleden laten het zich goed smaken de kinderen vinden de rookworst erg lekker. In de dienst en de gesprekken erna vertellen we over het project. Een van de gemeenteleden is voetbalcoach en erg geïnteresseerd in het Voetbal voor Waterprogramma. Om dit te promoten spelen we 's middags een wedstrijd tegen FC Mtshede een dorp vlakbij het centrum. We nodigen de coach uit om erbij te zijn ook de maandag- en dinsdagmiddag als we het programma doen. Hij neemt de uitnodiging aan en gaat met ons mee.

In Mtshede komen we met ons gemengde team van jongens en meisjes met 1-0 voor. De tweede helft duurt extra lang waardoor het toch nog 1-1 wordt. Deze dag is extra feestelijk want we vieren de verjaardag van Christianne met onder andere cadeautjes en de gelukwensen van thuis. En met 's avonds een knalfuif, de 'Dutch Evening'! In een 'Masterclass' vertellen we aan de Zimbabwaanse deelnemers meer over Nederland en testen hun kennis. Daarna mogen ze hun vaardigheden tonen bij het spijkerslaan, koekhappen, spijkerpoepen, skilopen en het meezingen met een Nederlands lied dat de anderen moeten raden. Na 'ik hou van jou' en 'er staat een paard in de gang' is het een gezellige boel. De stroopwafels en de trekdrop smaken de meesten prima. Rond 22:30 uur ligt iedereen in bed bij te komen van een bijzonder weekend. Maandagochtend (vanmorgen) om 06:30 uur begint de nieuwe werkweek.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.