ZW118 | Over kuikens, kippen, kansen en een nachttrein naar de Victoria Falls

Geplaatst op 16 aug 2018 - 12:28

De evacuatie van maandag is alweer lang geleden voor de groep in Zimbabwe. Inmiddels is het 'gewone' leven weer gestart in Bulawayo en werkt de groep keihard op de bouw en aan allerlei andere zaken. En ze blikken vooruit naar het komende weekend 🚂

Inmiddels hebben we onze draai weer gevonden na de nacht elders te hebben doorgebracht. Iedereen was blij weer 'thuis' te zijn, want zo vertrouwd voelt het hier wel. En, lekker slapen in je 'eigen' bed. De brand heeft grote delen van het terrein zwart geblakkerd, maar niet de gebouwen bereikt. Maandagmiddag zijn we weer aan de slag gegaan. Het klaslokaal moet klaar, omdat de studenten woensdag weer les krijgen. Dat is gelukt. Ook hebben we het voetbal4water programma gedaan met oefeningen en onderlinge wedstrijden met de drie teams. Eén team kwam lopend uit een dorp tien kilometer verderop. Ze waren blij met de shirts en de twee ballen de we ze na afloop konden geven. 's Morgens op het kantoor konden we nog de groeten downloaden en deze hebben we 's avonds voorgelezen. Fijn dat jullie in Nederland zo meeleven. Daarna ging iedereen naar bed. Morgen weer een 'gewone' dag.

Woensdag was een gewone werkdag. Er is flink gestukadoord en geverfd. Ook alle stoelen uit de klaslokalen zijn opnieuw geverfd. 's Middags was er weer het kinderprogramma en ook het Lifeskillls programma, dat we drie dagen doen, gestart. Een aantal van ons ging inkopen doen voor het knalfeest dat we donderdagavond hebben voor de drie jarigen in het project. Nummer drie is donderdag jarig en ze weten alle drie van niets. Sheunesu en Susan, die Youth for Christ Zimbabwe leiden, vertelden  's avond over hun leven en werken met YfC en over de trainingsschool. Sheunesu heeft een duidelijke visie hoe hij jongeren in zijn land vooruit wil helpen. Gelet op de omstandigheden hier is het een wonder dat ze al zover zijn. In februari komt er een nieuw groep studenten. Ook kregen ze gift van de Alpha groep uit Hoogeveen. Met het geld kopen ze kuikens voor twee of drie jongeren uit Mtshede, die deze mogen grootbrengen en daarmee geld kunnen verdienen voor inkomen en een volgende batch kuikens. Ze krijgen dan ruimte in de grote kippenren die hier staat. De vrouw van de dominee werkt al zo en leert het anderen. Haar kuikens lopen inmiddels in de grote ren. Volgens onze koks, en die kunnen het weten, zijn de kippen van hier beter dan die ze nu hebben van de supermarkt. Voor deze batch hebben ze al een koper.

Vandaag werken we aan de groeten terug die we vrijdag of anders maandag proberen te versturen. Vrijdagavond vertrekken we op een speciale manier naar de Vic Falls, namelijk met de nachttrein vanuit Bulawayo. De rijtuigen zijn van de voormalige Rhodesian Railways en onderweg hopen we dieren te zien als de trein door Hwange een Nationaal Park rijdt. Na de Falls gezien te hebben gaan we zaterdagavond met dezelfde trein weer terug. Vandaag, donderdag, doen we een ultieme poging om de vistank waterdicht te krijgen. Met de hartelijke groeten van ons allemaal.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.