Oud en Nieuw-acties in Gaasterland

Geplaatst op 31 dec 2013 - 13:39

De grote groep Oudemirdum, Nijemirdum en Sondel (kortweg ONS1658) timmert flink aan de weg zo aan het eind van het jaar. Er staan in een paar dagen een oliebollenactie, oudjaarsloop en Nieuwjaarsduik op het programma. We spraken Joël Postma erover, vlak voor aanvang van de oudjaarsloop. Hij lacht: ‘De geur van de oliebollen gaat niet meer uit mijn haar’.

Gisteren heeft de groep 2000 oliebollen bezorgd in Oudemirdum en Sondel en vandaag gaan ze nog naar Nijemirdum met 2000 oliebollen. Van tevoren zijn bestelbriefjes uitgedeeld en later weer opgehaald. Behoorlijk arbeidsintensief, volgens Joël, maar ook belangrijk om het verhaal van World Servants persoonlijk te kunnen vertellen. ‘Dan raken mensen veel meer betrokken bij het project’, zegt hij. Deelnemers hebben gisteren en vandaag de hele dag gebakken. Maar niet alleen de deelnemers helpen mee. ‘We merken dat er een groot sneeuwbaleffect is in onze dorpen en binnen de kerkelijke gemeente. Veel mensen willen meehelpen op allerlei verschillende manieren.’
 
Vandaag is de Oudjaarsloop, of op z’n Fries Aldjiers-loop. Jarenlang was dit een traditie in Oudemirdum, maar de laatste jaren werd de loop niet meer georganiseerd. ‘We vonden het als groep een goed moment om de loop weer nieuw leven in de blazen. Mensen reageren er erg enthousiast op. Voor ons is het niet heel veel werk maar toch maak je jezelf goed zichtbaar.’ De lopers kunnen kiezen uit een route van drie, vijf of tien kilometer door het bos. Ze kunnen voor € 7,50 meedoen. Na afloop is er warme chocolademelk. Op het moment dat we Joël belden voor een interview stond de loop op het punt om te beginnen. ‘Ik schat nu in dat er maximaal honderd mensen mee gaan doen,’ zegt hij.
 
En ja…morgen, op Nieuwjaarsdag, dan gaat de hele groep het koude water van het IJsselmeer in. De groep heeft er veel zin in, volgens Joël. Naast alle deelnemers gaan er ook een aantal familieleden en vrienden te water. Het wordt een leuke actie als afronding van een drukke decembermaand. Joël: ‘We zijn dik tevreden over het verloop van de acties. In januari gaan we verder kijken en nieuwe acties plannen. Doordat meer mensen bekend raken met ons, komt er ook steeds meer spontane sponsoring op gang via bijvoorbeeld bedrijven en familieleden. Die betrokkenheid is mooi om te zien.’
 
De plaatselijke groep ONS1658 vertrekt in juli naar Ghana om daar in het dorp Nakpanduri te bouwen aan klaslokalen. Wat de opbrengst van de acties zijn is nog niet bekend. De groep houdt een website bij en heeft en een eigen facebookpagina.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.