SA116 | Zo veel gedaan, dus ook zoveel te vertellen....

Geplaatst op 9 aug 2016 - 10:41

We hebben een uitgebreid blog ontvangen van de groep in Zuid-Afrika met daarin de belevenissen van afgelopen week, inclusief een mooie fotoreportage.

Deel 1 - Van schilderen tot rugby spelen

Dinsdag 2 augustus
Onze Jeroen was heel ijverig geweest deze ochtend en had voor iedereen een bijbeltekst op zijn/haar bord gelegd. Dit was heel mooi! Na het ontbijt zijn we naar de kliniek gegaan; daar hebben we uitleg gekregen over hoe het in de kliniek te werk gaat. Deze kliniek geeft gratis zorg voor de mensen van de townships. Na de uitleg gingen we allemaal aan het werk. Een deel ging dossiers opruimen, een deel ging overheerlijke groentesoep maken voor hen die ’s middags in de kliniek waren en een deel is buiten de tuin gaan opruimen.
Daarna zijn we naar het safepark (een park waar kinderen veilig kunnen spelen en ook bijles krijgen en een maaltijd) in Laingville gegaan en zijn daar verder gegaan met schilderen van de buitenkant en de binnenkant van de garage waar het kinderwerk wordt gegeven. Het kinderwerk ging vandaag over de zaaier. Met de kinderen hebben we een plastic bekertje versierd en daar watten en tuinkers in gedaan, zodat ze na vier dagen hun eigen tuinkers kunnen eten. Een deel van de groep is naar de kerk gegaan en hebben de tuin gereed gemaakt voor gebruik. ’s Avonds hebben we gediscussieerd over de apartheid en racisme door middel van stellingen. We waren die avond allemaal moe en gingen dus vroeg slapen.

Woensdag 3 augustus
Vandaag gingen we de laatste hand leggen aan het safepark we hebben de buitenmuur en de omliggende muur helemaal wit geverfd. Ook is de garage helemaal versierd met verfschilderingen. Ondertussen is een deel van de groep naar een andere kerk geweest en zij hebben samen met de lokale bevolking de tuin klaargemaakt voor gebruik van een moestuin en parkeerplaats. Dit was heel veel werk, maar het was heel gezellig met de lokale bevolking, zelfs de voorganger hielp mee! Veel gepraat en gelachen, de mensen waren super dankbaar voor wat we gedaan hebben.
’s Middags zijn we door de township in Laingville gelopen en hebben daar huisbezoeken gedaan. In het eerste huisje leefden 14 mensen, echt bizar dat zoveel mensen in zo’n klein huisje wonen. In het tweede huisje was een 18-jarige gehandicapt meisje dat altijd in bed lag, behalve als ze naar de fysio of het ziekenhuis moest. Vandaag was het de dag van de verkiezingen in deze regio, dit was goed te merken. Iedereen was vrij en veel mannen liepen halfdronken over straat.
Terug bij ons hostel hebben de jongens met de jongens van de school naast ons gerugbyd, dit was echt een top spel en goed voor de conditie. We hebben een hele drukke dag gehad, maar we hebben een mooi resultaat achtergelaten op de plekken waar we zijn geweest.

Donderdag 4 augustus
Vanmorgen zijn we naar een nationaal fossielenpark geweest. Het was een park waar allerlei opgravingen waren gedaan en botten lagen van allerlei prehistorische dieren, die volgens hun vijf miljoen jaar oud waren. Wij betwijfelen het ;-)
Na een heerlijke lunch in de zon zijn we ons gaan verkleden voor het Hollandse kinderfeest. We hebben oranje kleren aangetrokken en ons geschminkt met rood, wit en blauw. Na het zingen van vaderlandse liederen zijn we in de bussen naar het safepark in Saldanha vertrokken. Het was daar echt geweldig! We hebben heel de plek versiert met slingers en ballonnen. Met de kinderen hebben we allemaal oudhollandse spelletjes gedaan, zoals zaklopen, spijkerpoepen, snoephappen, estafette lopen, schminken en touwtje springen. Het was supergezellig en de kinderen waren erg enthousiast.
Aan het eind van het feest hebben we voor de tweede keer afscheid genomen van de kinderen en crew. Terug in het hostel lag een heerlijk Hollandse gehaktbal op ons te wachten. Na het eten moesten we onze tassen alweer inpakken en het hele huis schoonmaken om vrijdag te verkassen naar Cape Town.
Afgelopen dagen hebben we gigantisch veel gedaan en hebben veel indrukken opgedaan. We zijn nu bijna klaar om naar Kaapstad te vertrekken.

Groetjes uit het inmiddels warme Zuid-Afrika,

Harmen, Appel en Juul

Deel 2 - van Vredenburg naar Crossroads Kaapstad

Vrijdag 05 augustus
Hoi daar, hier zijn we weer. In een mega tempo stampen we er twee dagen doorheen. Het is onwijs snel gegaan, en we willen niet denken aan het moment dat we naar huis gaan. Nu is het dus zo dat we de afgelopen twee dagen rugby hebben gespeeld met de guys die op dezelfde locatie als wij verbleven. Vanochtend hebben we hun school bezocht, dat was echt tof! De High School is te vergelijken met praktijkgericht middelbaar onderwijs. Wat ons verbaasde was dat de leermiddelen erg modern waren en de lesstof is te vergelijken met onze havo-examens. Er zaten op de school zo’n 1400 leerlingen, uit allerlei verschillende townships. Voor de leerlingen die geen eten kunnen betalen worden er elke dag maaltijden gesponsord door verschillende Zuid-Afrikaanse bedrijven.

Goed, toen kwamen we in een stroomversnelling terecht. We hebben onze mozaieken afgemaakt en een heeeerlijke braai gehad, naar het hoofdkantoor van Mfsane geweest om afscheid te nemen van de mensen die ons twee weken begeleid hebben en zijn op weg gegaan naar Khayelitsha Kaapstad. En zo snel ging het ook echt. Iets meer over het eten; het was onze afscheidsbraai met Everyn en Cozetta. Everyn en Coizetta zijn beide werkzaam voor Mfesane en hadden de leiding over ons project en programma gedurende de eerste twee weken. Aan het eind van de maaltijd kwam Corjan met positieve berichten. Allereerst staan we in de plaatselijke krant van Vredenburg; een ereplaats op de vijftiende pagina waarbij in het kort samengevat werd wat onze reis inhoudt. Vervolgens vertelde Corjan dat onze komst op bepaalde plaatsen zo enorm gewaardeerd werd: Het science centre heeft van één van de grootste staalfabrieken in Zuid-Afrika een groot bedrag gehad om het project van de moestuinen voort te kunnen zetten. En op het andere project: het safepark in Laingville, zijn donderdag drie mensen van een overheidsinstelling geweest om te kijken hoe de voortgang op het safepark is. Zij waren blij verrast en positief over de make-over die wij het gebouw gegeven hebben. Ook de energie die de vrijwilligers gekregen hebben dankzij onze hulp heeft zijn vruchten afgeworpen; zes vrijwilligers hebben zich aangemeld om op diverse projecten van Mfsane in de wijk Laingville te werken.

Nou, wij in de bus. Op naar Khayelitsha. ’s Avonds hebben we boer zoekt vrouw gespeeld. Boer Harmen V en boerin Hanneke R zijn onwijs gelukkig getrouwd met hun geliefden Stefanie v B en Laurens B. Het was een geniale avond! (Rianne en Geerten: niet getreurd over een week zijn ze weer thuis.)

Zaterdag 06 augustus
Waaauw, ook dit was weer een toffe dag!! We hebben ons vandaag als toerist gedragen. Bepakt en bezakt vertrokken we uit de boekenwinkel naar de townships. Daar werden we geconfronteerd met het verschil tussen arm en rijk in Zuid-Afrika. De township Khayelitsha is nog veel armer dan de townships die we gezien hebben in Vredenburg. Er wonen hier meer dan een miljoen mensen die rond komen van minder dan 500 rand per maand. Omgerekend is dit €31,25. Bizar he?! In de townships kregen we de mogelijkheid om souvenirs te kopen. We hebben gegeten bij een uitkijktoren en genoten van het uitzicht over Kaapstad.

Maar toen kwam het toeristengedeelte van de dag. We reden naar Kaap de Goede Hoop. Het meest zuidelijke puntje van het continent Afrika, en wij zijn er geweest!! Het uitzicht was w a a n z i n n i g mooi!! Heel veel meer kunnen we er niet over vertellen; de foto’s zien jullie thuis wel.

Dikke knuffel,

Steef, Lau en Suus.

PS: Bedankt voor al die groetjes

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.