VBW17: Expeditie Horizon

Geplaatst op 7 mei 2017 - 13:16

Na een middagje teambuilding, was het 's avonds tijd om de finale van 'Expeditie Horizon' bij te wonen. Vier kandidaten streden voor de stem van het publiek - de deelnemers - om hún horizon te laten winnen in de mooiste-horizon-verkiezing.

De kandidaten stonden representatief voor vier verschillende horizons: cultuur, geloof, bouw en persoonlijke verandering. Om stemmen voor hun mooiste horizon te winnen, overtuigden de vier kandidaten het publiek door middel van een spel, ervaringsverhaal of een test die aansluit bij hun horizon. Zo moesten de deelnemers een horizon maken met alleen witte A4 papiertjes en scharen, maar ook een kleine persoonlijkheidstest doen. Ben jij een dromer, doener, denker of toch een beslisser?

Nadat alle kandidaten gestreden hadden voor hun mooiste horizon, was het tijd om te stemmen. De stemmen werden geteld en de Droominee - die gedurende de finale achter in de zaal heeft toegekeken en verstand heeft van de horizon - komt naar voren om de uitslag bekend te maken. Door middel van een Spoken Word vat de Droominee de avond nog even kort samen op het ritme van de muziek. De uitkomst van de avond bleek te zijn dat de uitslag er helemaal niet toe doet, omdat alle perspectieven hetzelfde doel dienen!

Na het avondprogramma konden de deelnemers bij het kampvuur genieten van wat lekkere snacks en was er tijd om spelletjes te spelen of een gesprekje aan te knopen om elkaar beter te leren kennen. Ook was er later op de avond nog een avondsluiting. Een mooi moment om even tot rust te komen en terug te denken aan de dingen die vandaag zijn gebeurd. Jacob nam ons mee in zijn verhaal over de Barmhartige Samaritaan die de gewonde reiziger langs de weg hielp. Hierin zag hij een gelijkenis met de reis die de deelnemers van de zomer gaan maken. Hij wilde de deelnemers juist meegeven dat ze niet alleen zelf de Barmhartige Samaritaan hoefden te zijn om hun horizon te verleggen, maar dat ze ook de reiziger mochten zijn en juist de ander om hulp mogen vragen om zo verder te komen op hun eigen reis. Meet the horizon werkt dus twee kanten op, een mooie overdenking om de dag mee af te sluiten.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.