Bouw van de renovatie van een vakschool in Bulawayo in 2017

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Bulawayo


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Doorzetten in Zimbabwe

De omstandigheden in Zimbabwe om vooruit te komen zijn ontzettend lastig: de financiele situatie in het land is bijzonder slecht, waardoor bijvoorbeeld toegang tot geld al heel beperkt is. Ter illustratie: als je het maximum van 50 USD per dag wilt opnemen moet dit bij de bank zelf, niet bij een pinautomaat, en dan sta je gemiddeld 3 uur in de rij te wachten. Elke dag.

Geld verdienen is nog lastiger, dus daar worden vaak hele basale keuzes in gemaakt qua wat prioriteit heeft. Wat snel geld oplevert krijgt de voorkeur boven lange termijn investeringen. En dat is logisch. Maar de effecten van deze keuzes ervaren ze ook bij het trainingcentrum. De betrokkenheid bij de renovatie van het centrum is minimaal omdat de mensen eerst ook hun tijd en mankracht moeten inzetten voordat ze de vruchten hiervan zien. Heel sporadisch wordt er geholpen en dit is een van de onderwerpen die met de leiders van de gemeenschap in Mtsede worden besproken. Om de jongeren gemotiveerd en betrokken te krijgen zullen ze moeten inzien dat dit principe ook hiervoor geldt. Maar, ze gaan door om de kansen voor deze jongeren te vergroten op werk en inkomen!

Een van de eerste activiteiten waarmee gestart zal worden is het houden van kippen in de gerenoveerde kippen ren. Op kleine schaal zal worden gestart, waarna het aantal kippen kan worden uitgebreid. De eerste 100 kuikens zijn besteld, alleen kreeg Sheunesu vorige week te horen dat de vogelgriep is uitgebroken, waardoor er nu geen kuikens geleverd kunnen worden. De leverancier hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen leveren, maar hier zal nog wat tijd over heen gaan voordat de start gemaakt kan worden.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de 2 renovatieprojecten op Willow Park deze zomer (ZW117 en ZW217) weer in volle gang. De bouwmaterialen zijn besteld en worden volgende week geleverd. Op basis van de adviezen van de leverancier van de kuikens zijn er nog enige aanpassingen nodig aan de kippen ren. Hier zal het eerste team mee aan de slag gaan. Daarnaast zal er verder gewerkt worden aan de aansluiting van de vistank op het water (leidingen leggen), en het waterdicht maken van de tank, zodat daar de vissen kwekerij van start kan gaan. De afronding van de metaal- en houtwerkplaats staan ook op het programma en het aanleggen van 'natuurlijke' visvijvers en als laatste ook het renoveren van de varkensstal.

Sheunesu en de mensen bij YfC zien enorm uit naar de komst van de groepen en de samenwerking met de jongeren uit de gemeenschap en de jongeren uit Nederland. Ondanks de omstandigheden is het enorm bemoedigend om zo samen te kunnen werken aan verandering!

Lees meer

ZW117 | Herenigd!

Ze zijn er weer, de Zimbabwe-gangers. Hoofdleider André is weer opa André en zelfs ome Jelmers jongste familielid is present op Schiphol. Groot feest, behalve voor directeur Jan Bosman, die een preek kreeg van de marechaussee ☝️?. 

Lees meer

ZW117 | Moraal blijft (op)stijgen

André belde vanaf het vliegveld, ook na het inchecken is het moraal nog hemelhoog bij de groep. 

Lees meer

Final exams of several students at Willow Park

5 students did their practical exams! Another big step for them.

Lees meer

Mooie impact verhalen uit Willow Park

Tijdens een bezoek aan Zimbabwe heeft vrijwilliger Alie Stoel ook het World Servants project op Willow Park bezocht. Ze is zelf twee keer mee geweest als leider van een World Servants groep in Zimbabwe en heeft van dichtbij meegemaakt wat er tijdens de projecten gebeurde met de deelnemers. Ze vond het erg mooi om nu, een jaar later, de Zimbabwaanse deelnemers weer te ontmoeten en om te horen hoe ze op deze tijd terug kijken en te horen wat ze hebben geleerd. Ook heeft ze met een aantal studenten en hun ouders gesproken, die een cursus food, baking and house keeping hebben gevolgd afgelopen jaar op het training centrum. Lees mee wat Alie hierover schrijft en wat de deelnemers zelf zeggen over wat het project of de cursus met hun gedaan heeft.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

het zuidwesten van Zimbabwe op 450 km van de hoofdstad Harare. Matabeleland grenst aan Botswana, Zuid-Afrika en Zambia. De stad Bulawayo ligt op 1300 meter hoogte en heeft ongeveer 700.000 inwoners. De belangrijkste bron van inkomsten is landbouw (graan, suiker, katoen en dergelijke), maar er wordt ook (illegaal) goud gewonnen. Bulawayo was vroeger een echte industriestad door goede infrastructuur, maar dit is de laatste jaren sterk afgenomen door een gebrek aan onderhoud. Veel bedrijven zijn vertrokken.  
Bulawayo ligt tegen een woestijn aan en kent een regenseizoen tussen oktober en april. Vergeleken met de rest van het land regent het er weinig. De temperatuur is vaak aangenaam met 21 tot 28 graden.
De vakschool van Youth for Christ ligt op 25 kilometer van de stad Bulawayo en een paar kilometer vanaf de gemeenschap Esogedini.

P.O. Box FM 34 Famona
Bulawayo
Zimbabwe
+263 97 11 12

YFC Zimbabwe

Overkoepelende organisatie Youth For Christ International (YFCI) is actief in meer dan 100 landen met als doel om jongeren de kans te geven om een volger van Jezus te worden. Dit doen ze in elk land op een verschillende manier, rekening houdend met de cultuur en omstandigheden die op dat moment spelen.

Ook in Zimbabwe zet YFCI zich in om de jeugd dichter bij God te brengen. Dit doen ze door onder andere Bijbelstudiegroepen. En omdat Afrika een land is vol met dans en muziek wordt er op deze manier geprobeerd om jongeren kennis te laten maken met het geloof. Naast muziek en dans zijn drama en het geven van getuigenissen ook een belangrijk onderdeel hierin.

Het tweede aspect, het ontwikkelen van de jeugd in het algemeen, wordt aangepakt door middel van:

  • Schoolclubs
  • Aanleren van levensvaardigheden
  • Organiseren van kampen
  • Het geven van leiderschapstrainingen
  • Loopbaanbegeleiding
  • Inzamelen van schoolgeld voor kinderen
  • Opzetten van zogenoemde ‘family enrichment programs’, om zo het familiegevoel en de waarde daarvan te versterken

World Servants ondersteunt YFC hierbij door het helpen renoveren van een vakschool in de bergen van Bulawayo. De financiële crisis, die in 2008 begon, heeft op dit moment grote consequenties voor de bevolking. Mensen leven in armoede, maar liefst 85% van de bevolking zit zonder baan en er is sprake van hyperinflatie. Ook de vakscholen hebben hieronder te lijden. Scholen worden geplunderd en raken in verval.

World Servants draagt zijn steentje bij aan de wederopbouw door samen met een groep Afrikanen (uit zowel Zimbabwe als Zuid-Afrika) de vakscholen weer nieuw leven in te blazen en zo te zorgen voor werk en daardoor een betere toekomst voor de jongeren in het land.

Door de economische crisis in Zimbabwe is de levensstandaard erg verslechterd. Hierdoor is er een hoge werkloosheid en een tekort aan water en voedsel. Met name het gebrek aan een goede infrastructuur en beschikbaarheid van water heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven zijn vertrokken uit deze stad. 

De werkloosheid is een groot probleem: in sommige gebieden heeft maar 15% van de jongeren een baan. Daarom wordt de vervallen vakschool opgeknapt. Hier kunnen jongeren uit Bulawayo weer een vak leren, waarmee ze hun geld kunnen verdienen. Denk aan het opzetten van een boerderij, timmerwerk of metaalbewerking.


De verandering door jouw komst:

- Door jouw inzet kan de school op korte termijn weer in gebruik worden genomen.
- Door het gebouw op te knappen, vergroot je de mogelijkheden voor de jongeren om een vak te leren en daarmee geld te verdienen. 
- Door de samenwerking met Afrikaanse groepsgenoten kan je veel leren van elkaar.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage