Bouw van klaslokalen in Mboboli in 2017

 • Een door de gemeenschap gebouwde school.
  Een door de gemeenschap gebouwde school.
 • Ga jij mee naar dit mooie dorp? Back to basic
  Ga jij mee naar dit mooie dorp? Back to basic
 • Schoolkinderen bij de lokale shop
  Schoolkinderen bij de lokale shop
 • Mboboli classrooms in use since November 2017
  Mboboli classrooms in use since November 2017
 • Dus daar komen de bananen vandaan...
  Dus daar komen de bananen vandaan...
 • Een zeer creatieve schoolbel
  Een zeer creatieve schoolbel
 • Hoe gaaf is het om hand in hand te werken aan iets nieuws?!
  Hoe gaaf is het om hand in hand te werken aan iets nieuws?!
 • Maak jij wellicht deze foto?
  Maak jij wellicht deze foto?
 • Overleg met de leraren over wat er volgens hen nodig is.
  Overleg met de leraren over wat er volgens hen nodig is.
 • Stap jij op hen af?
  Stap jij op hen af?
 • Leren in de openlucht lijkt leuk, maar niet in de regentijd.
  Leren in de openlucht lijkt leuk, maar niet in de regentijd.
 • Met jouw bijdrage is dit statement weer een stap dichterbij
  Met jouw bijdrage is dit statement weer een stap dichterbij
 • Leer de variaties van de Zambiaanse keuken kennen
  Leer de variaties van de Zambiaanse keuken kennen
 • Swingend de kerk in! Hoor zelf wat de mensen hoop geeft.
  Swingend de kerk in! Hoor zelf wat de mensen hoop geeft.
 • De vrouwen doen het zware werk... Kom op mannen!! Help mee!
  De vrouwen doen het zware werk... Kom op mannen!! Help mee!
 • Welke vragen zou jij willen stellen bij het kampvuur?
  Welke vragen zou jij willen stellen bij het kampvuur?
 • Maak jij haar vrolijk of zij jou? Ga mee en maak het mee!
  Maak jij haar vrolijk of zij jou? Ga mee en maak het mee!
 • Echte samenwerking
  Echte samenwerking
 • Onvergetelijke vergezichten: verleg je horizon en ga mee!
  Onvergetelijke vergezichten: verleg je horizon en ga mee!
 • Laat je de kinderen ook toe in jouw leven?
  Laat je de kinderen ook toe in jouw leven?
 • Door keihard samen te werken bereik je de top!
  Door keihard samen te werken bereik je de top!
 • Het schoolhoofd blikt terug
  Het schoolhoofd blikt terug
 • Ontdek nieuwe sporten in Zambia
  Ontdek nieuwe sporten in Zambia
 • Het orginele schoolgebouw van Mboboli
  Het orginele schoolgebouw van Mboboli
 • De nieuwe klaslokalen zorgen voor meer ruimte op school
  De nieuwe klaslokalen zorgen voor meer ruimte op school
 • Going to school in the new class room
  Going to school in the new class room
 • Sterrenhemel zoals je nog nooit hebt gezien
  Sterrenhemel zoals je nog nooit hebt gezien
primitief
afrikaans enthousiasme
beter onderwijs

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mboboli


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA117 | Laatste etappe is begonnen

Met net iets vertraging is de eerste terugkerende groep van deze zomer begonnen aan de laatste vlucht. Ze lijken volgens planning aan te komen op Schiphol. 

Lees meer

ZA117 | Laatste actiepunt: souvenirs inslaan

Aan al het goede komt een einde, ook aan het project in Zambia. De laatste dagen waren indrukwekkend. Nog een paar uurtjes... 

Lees meer

ZA117 | Het schoolhoofd vertelt...

Tijdens het setupbezoek aan Mboboli hebben we aan het schoolhoofd gevraagd welke impact de drie nieuwe klaslokalen hebben voor de Mboboli Primary School. Check de video om zijn mooie verhaal te horen.

Lees meer

ZA117 | Geweldige ervaring voor Mboboli!

Tijdens het setupbezoek in april 2018 vertelde de lokale vertegenwoordiger dat het samenwerken met het Nederlandse team een geweldige ervaring is geweest. De lokale gemeenschap was erg verrast dat de Nederlandse vrouwen op de bouwplaats gewoon aan het werk waren naast de mannen. Het feit dat er geen verschil was tussen mannen en vrouwen bij het uitvoeren van de werkzaamheden, was erg nieuw en verfrissend en was de grootse eye-opener. De culturele uitwisseling tussen de lokale gemeenschap en het Nederlandse team is erg gewaardeerd.

Het samen bouwen heeft in de gemeenschap het beste van twee werelden bij elkaar gebracht. Het samenwerken met de Nederlanders was er fijn. Het project bracht daarnaast ook de mensen van gemeenschap dichter bij elkaar. De commitment was hoog en iedereen deed wat was afgesproken. Het uiteindelijke resultaat heeft de verwachtingen overtroffen. Samengavat: het is een tijd geweest die de gemeenschap niet zal vergeten!

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Mboboli is een plattelandsdorp ongeveer 10 15 vanaf Miloso in het Mkushi Districtu in Zambia. In een dorp zoals Mboboli wonen families vaak bij elkaar, in totaal bestaat het dorp uit ongeveer 100 families bij elkaar. Zij wonen in kleine huizen gebouwd van steen of natuurlijke materialen. De inwoners van Mboboli leven voornamelijk van de landbouw, waar ze mais, tomaten, sojabonen en (zoete) aardappelen verbouwen. De inwoners spreken Bemba en een aantal spreekt Engels. Het grootste deel van de gemeenschap is Christen.

Het Mkushi District heeft een land-klimaat met een regenseizoen vanaf november tot maart. In deze maanden kan het 45º C worden, terwijl het in de winter (juni-augustus) af kan koelen tot onder 5º C.

Michael Tembo

Private Bag 16
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan. MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. In Mkushi wonen bijna 200.000 mensen waaronder heel veel kinderen. De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district die ervoor zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden voor het organiseren van activiteiten. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Ook voor de gemeenschap worden ontwikkelingsprojecten opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg levert MCC fantastisch werk en zijn er al mooie resultaten geboekt: 20 projecten zijn er opgezet sinds het ontstaan van de organisatie. Samen met World Servants zijn er verschillende basisscholen opgezet in het district. Hierdoor kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog doordat leerkrachten nu niet meer voor een grote hoeveelheid kinderen per klas hoeven te staan. Zo kan er meer aandacht besteed worden aan het individu. Vandaar ook dat er op dit moment steeds meer vraag is naar middelbare scholen in de omgeving. Wat betreft gezondheidszorg willen World Servants en MCC voortbouwen op de projecten die er de afgelopen jaren al zijn geweest, door bijvoorbeeld een kliniek te bouwen in een gemeenschap waar eerder al klasklokalen werden gebouwd. Zo kan er direct hulp geboden worden als iemand ziek is. Daarnaast kan een ander groot probleem aangepakt worden: de kindersterfte. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Er wordt door MCC bovendien ook aidsvoorlichting gegeven, iets dat erg belangrijk is omdat HIV/Aids nog steeds een groot probleem is in het land. Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. En dat is precies waar World Servants de komende jaren aandacht aan wil besteden.

Het huidige schoolgebouw is door de gemeenschap van Mboboli gebouwd en er zijn twee huizen voor leerkrachten van de school. De twee klaslokalen van de school worden gebruikt door 447 kinderen en vier leerkrachten. De klassen kunnen niet tegelijk les krijgen door het gebrek aan ruimte. De kinderen van Grade 1 t/m 5 (laagste klassen van het basisonderwijs) krijgen in een wisselend systeem les, terwijl de kinderen uit de hogere groepen naar Chipata moeten voor onderwijs. Hierdoor maken de leerlingen school vaak niet af. De kans dat ze doorstromen naar de middelbare school (Secondary School) wordt hierdoor erg klein en de kinderen zijn al jong klaar met school. Door het ruimtegebrek in het huidige schoolgebouw gaan de leerlingen onregelmatig naar school. Voor meisjes is het extra moeilijk om naar school te gaan. Meisjes trouwen vaak op jonge leeftijd en maken hierdoor hun school niet af.

Met het bouwen aan de klaslokalen help je mee om het volgende te bereiken:
- Meer kinderen kunnen naar school, door het aantal toegenomen klaslokalen.
- Het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs; betere klaslokalen zorgen voor betere omstandigheden voor zowel de leraren als de leerlingen.
- De nieuwe klaslokalen geeft de leerlingen de mogelijkheid om onderwijs te volgen tot grade 9 (einde basisschool). Hierdoor kunnen de kinderen vervolgens de overstap maken naar een Secundary School.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage