Bouw van klaslokalen in Mboboli in 2017

 • Het orginele schoolgebouw van Mboboli
  Het orginele schoolgebouw van Mboboli
 • Het schoolhoofd blikt terug
  Het schoolhoofd blikt terug
 • Going to school in the new class room
  Going to school in the new class room
 • Mboboli classrooms in use since November 2017
  Mboboli classrooms in use since November 2017
primitief
afrikaans enthousiasme
beter onderwijs

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Mboboli


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Er zijn geen berichten.

ZA117 | Laatste etappe is begonnen

Met net iets vertraging is de eerste terugkerende groep van deze zomer begonnen aan de laatste vlucht. Ze lijken volgens planning aan te komen op Schiphol. 

Lees meer

ZA117 | Laatste actiepunt: souvenirs inslaan

Aan al het goede komt een einde, ook aan het project in Zambia. De laatste dagen waren indrukwekkend. Nog een paar uurtjes... 

Lees meer

Grootse plannen in Mboboli

Op 8 maart 2023 zijn we als set-uppers op bezoek geweest in Mboboli om de ontwikkelingen door te nemen

Lees meer

Mboboli blijft zich ontwikkelen

Op dit moment bouwt de gemeenschap van Mboboli zelf aan de uitbreiding van een van de lerarenwoningen en is er een keuken voor de school gebouwd. Zo zie je dat een World Servants project niet het einde, maar juist het begin van verandering in een dorp is.

Lees meer

Gebied
Partner
Verandering

Mboboli is een plattelandsdorp ongeveer 10 15 vanaf Miloso in het Mkushi Districtu in Zambia. In een dorp zoals Mboboli wonen families vaak bij elkaar, in totaal bestaat het dorp uit ongeveer 100 families bij elkaar. Zij wonen in kleine huizen gebouwd van steen of natuurlijke materialen. De inwoners van Mboboli leven voornamelijk van de landbouw, waar ze mais, tomaten, sojabonen en (zoete) aardappelen verbouwen. De inwoners spreken Bemba en een aantal spreekt Engels. Het grootste deel van de gemeenschap is Christen.

Het Mkushi District heeft een land-klimaat met een regenseizoen vanaf november tot maart. In deze maanden kan het 45º C worden, terwijl het in de winter (juni-augustus) af kan koelen tot onder 5º C.

Michael Tembo

PO Box 84
0183
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community en is opgericht in 1999. Vanaf dat jaar is ook de samenwerking tussen World Servants en MCC ontstaan. MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia.

Lees hier meer over MCC

Het huidige schoolgebouw is door de gemeenschap van Mboboli gebouwd en er zijn twee huizen voor leerkrachten van de school. De twee klaslokalen van de school worden gebruikt door 447 kinderen en vier leerkrachten. De klassen kunnen niet tegelijk les krijgen door het gebrek aan ruimte. De kinderen van Grade 1 t/m 5 (laagste klassen van het basisonderwijs) krijgen in een wisselend systeem les, terwijl de kinderen uit de hogere groepen naar Chipata moeten voor onderwijs. Hierdoor maken de leerlingen school vaak niet af. De kans dat ze doorstromen naar de middelbare school (Secondary School) wordt hierdoor erg klein en de kinderen zijn al jong klaar met school. Door het ruimtegebrek in het huidige schoolgebouw gaan de leerlingen onregelmatig naar school. Voor meisjes is het extra moeilijk om naar school te gaan. Meisjes trouwen vaak op jonge leeftijd en maken hierdoor hun school niet af.

Met het bouwen aan de klaslokalen help je mee om het volgende te bereiken:
- Meer kinderen kunnen naar school, door het aantal toegenomen klaslokalen.
- Het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs; betere klaslokalen zorgen voor betere omstandigheden voor zowel de leraren als de leerlingen.
- De nieuwe klaslokalen geeft de leerlingen de mogelijkheid om onderwijs te volgen tot grade 9 (einde basisschool). Hierdoor kunnen de kinderen vervolgens de overstap maken naar een Secundary School.

Download tussenrapportageDownload eindrapportage