Jubileumdiner: terugblik op 25 jaar bouwen

Geplaatst op 26 jun 2013 - 09:37

Ruim honderd mensen genoten dit weekend van een heerlijk diner om een kwart eeuw World Servants te vieren. Hét toetje van de avond waren twee cheques van plaatselijke groep Dokkum en Woerden. Eerder kreeg World Servants al een flinke jubileumgift van plaatselijke groep Strijen. Samen goed voor € 7.500,-! Wil jij World Servants ook een cadeautje geven? Ga naar www.worldservants.nl/gift.

De avond werd gehouden in de aula van het Linde College in Wolvega. Achterin de zaal was een 'World Servants-museum' ingericht met allemaal oude t-shirts, folders, jaarverslagen, foto's enzovoorts. Een kleurrijk geheel waar de gasten een kijkje konden nemen. Na een kort welkom door Willem-Jan van der Ven was het de beurt aan Jan van der Leest om te vertellen over de oprichting van World Servants in 1988. Daarna vertelde Henni Versteeg van plaatselijke groep Culemborg over het enthousiasme in hun plaatselijke groep, die inmiddels 20 jaar bestaat. Bijzonder om te horen wat voor impact het werken in een plaatselijke groep kan hebben.

Bijzondere eregast was Mussa Nyirenda van partnerorganisatie CCAP in Malawi. Hij vertelde dat een gebouw natuurlijk van grote waarde is voor een gemeenschap. Maar daarnaast is ook juist de samenwerking tussen de Nederlanders en de lokale bevolking erg belangrijk. Mussa: 'De deelnemers en de lokale bevolking leren van elkaar. De bevolking leert dat je samen veel kunt bereiken en het motiveert ze om zelf aan de slag te gaan in de gemeenschap. De deelnemers leren vervolgens dat je met heel weinig ook gelukkig kunt zijn.'

Andere sprekers waren oud-medewerker Harry van Wieren over de inzet van professionele vrijwilligers en Martin en Jeannette Harder over hoe hun leven is veranderd door World Servants. Tot slot sprak interimdirecteur Jan Bosman over de toekomst van World Servants.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.