NL1921 | Creatief in Kampen; na zonneschijn komt regen

Geplaatst op 7 aug 2021 - 22:58

Er was een ploegje dat zich ontfermde over de voortuin en de kippenren, er was een stacaravan die flink onder handen genomen moest worden en een aantal bouwkundig creatievelingen werd uitgedaagd met een bijzonder zitje. Rond de lunch waren we al een heel eind gekomen, zelfs Gea was flabbergasted.

Vanochtend zaten we weer uitgerust, althans een klein deel van ons, weer aan het ontbijt. De verhalen over leeggelopen luchtbedden, snurkende buren en te korte veldbedjes vulden de monden en gedachten van de deelnemers. Na een stevig ontbijt en wat bezinning in de Goedemorgen gesprekjes was het tijd om de klussen nogmaals door te spreken. Onder de leiding van Gea werden de verschillende klussen nogmaals geïntroduceerd. 

Doordat een aantal klussen nog wat mee in de toekomst bleken te liggen, werden de deelnemers rap verdeeld over de klussen die nu al in het verschiet lagen. Er was een ploegje dat zich ontfermde over de voortuin en de kippenren, er was een stacaravan die flink onder handen genomen moest worden en een aantal bouwkundig creatievelingen werd uitgedaagd met een bijzonder zitje.

Het was een mooie en stralende dag geworden waarin we al veel werk verzet hebben. De stacaravan is biologisch afbreekbaar ontvet en volledig geschuurd. Het was erg laag bij de gronds werk, dus de deelnemers kwamen meer ontspannen dan daarvoor terug. Voor het zitje waren nogal veel verschillende ideeën, dus de hersenen van onze architectonische vormgevers kon je horen kraken. In de tuin werden de kippen op stok gezet, het gras is gemaaid en het hek is gedemonteerd.

Rond de lunch waren we al een heel eind gekomen, zelfs Gea was flabbergasted. iedereen had zo'n honger, dat het brood niet aan te leveren was. Toch maar even langs de supermarkt. Na de lunch hebben we nog een hevige bui overleefd, maar al snel konden de werkzaamheden hervat worden. Om de tijd nog door te brengen, lag er nog een “klein”klusje met wat roestige spijkers en planken, maar met noeste arbeid was dit klusje snel geklaard.

Ernst-Jan en Marjan (twee van de leiding) hebben de groep verblijd met een heerlijke Nasi, waar de deelnemers gretig op aanvielen. De deelnemers zaten te snakken om te douchen na deze lange dag werken, maar koud douchen is toch wat te veel van het goede. De waterkoker werd vlug aangeslingerd om het koude water lekker aan te lengen. Zes minuten douchen, want anders was het water in de zak op. Een aantal van ons wilden zo graag al in bad dat ze maar in het zwembad zijn gesprongen wat een lekkere 15 graden was. Op deze manier hebben we toch nog de Afrika-ervaring gekregen, maar dan gewoon hier in Nederland. Onder het genot van regenval en onweer hebben we de dag afgesloten met een gigantische ronde 30 seconds. Ik ben benieuwd wat de zondag ons gaat brengen.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.