SL123 | Als wij de bal hebben, dan kunnen zij niet scoren

Geplaatst op 6 aug 2023 - 23:52

Na een week hard werken is het in het weekend tijd voor ontspanning. Maar de oplopende spanning voor het interland Sierra Leone - Nederland laat menig hart sneller kloppen.

Bouwsprong
Op de bouw worden grote stappen gemaakt. Het aantal dakspanten wordt steeds groter. We moeten er veertien maken. We raken er vertrouwd mee om het hout aan te dragen, de juiste hoeken af te zagen en de spijkers goed te raken. Mooi om te zien dat hamer en zaag van hand tot hand gaan. De ijzervlechters zetten stug door. Hun werk is hard nodig maar uiteindelijk is al hun werk onzichtbaar in de kolommen van cement en de ringbalk. Als er weer eens ijzer uit de opslag gehaald moet worden, maken de fanatiekelingen er een wedstrijd van wie het eerste op de bouwplaats is. En daarna natuurlijk weer door met hout halen. Meestal op de schouders.
Na het weekend gaan we de dakspanten op de muren tillen. Dat zal nog wel een flinke klus zijn want de spanten zijn loodzwaar. Maar we gaan er met ons allen voor om ze er op te krijgen!

Let it shine
Bij het kinderwerk zit het centrale liedje Let it shine met het dansje er goed in bij de kinderen. Hier en daar zijn de kinderen een goed voorbeeld voor ons. Zo goed hebben ze het dansje onder de knie. De kinderpuzzel is inmiddels bijna helemaal vol. Maandag is ons laatse gewone kinderwerk. Daarna maken we ons op voor het kinderfeest (woensdag)
Bevoorrecht
Afgelopen vrijdagavond werden ons indrukwekkende verhalen verteld door twee mensen die de Burgeroorlog (1991-2001) hebben meegemaakt. Het laat ons beseffen dat we bevoorrecht zijn om te leven in een land met vrede en met overvloed. Onze coordinator Umaru vertelde ons dat de spaghetti die wij regelmatig als eten krijgen, voor de mensen in Makomp een pure luxe is. Ze eten dit mischien een keer per jaar. Ook dit laat ons beseffen dat we bevoorrecht zijn en helpt ons ook om over het eten niet te klagen.

Weekendwandel
Op zaterdagochtend mocht er even uitgeslapen worden. Met nieuwe energie lieten we ons verrassen door een bezoek aan een boerderij met Nederlandse kippen, een koe en een python. Ook bezochten we een pottenbakkerij.

Terug bij ons thuis in Makomp was er alle ruimte voor goede gesprekken bij de mannen rond een kampvuur en lieten de vrouwen zich verwennen met een ontspannen wellnessmiddag.
Als het gaat om verwennerij dan moet ook zeker kapsalon Mirjam genoemd worden. Zij behandelt met veel liefde zowel de mannen als de vrouwen.

Candlelight
De zaterdagmiddag werd verder besteed aan gedichten voor de Candlelight avond met Jan van Veen. Zoals ieder jaar was hij er ook nu weer bij. Met zwoele en soms opzwepende stem droeg hij de hartenkreten van de groep voor. De moderne versie van Hooglied was een succes, maar eigenlijk waren alle gedichten juweeltjes.

Geestelijke en lichamelijke oefening
De zondag begon ook wat later dan doordeweeks. Er was tijd voor een mooie GMG en daarna waren we bij een prachtige kerkdienst.
Intussen circuleerden al allerlei geruchten over het op handen zijnde interland. Opstellingen en tactieken werden besproken tijdens de lunch en als geheim wapen werd de chichiwa doorgenomen.
Met veel enthousiasme gingen we de wedstrijd tegemoet. De hele gemeenschap was uitgelopen en met veel gezang over en weer groeide er een feestelijke sfeer. Na de volksliederen kon de wedstrijd van start. Helaas nog even zonder scheidsrechtersfluitje. Dat moest nog gekocht worden.
Na een flinke gelijkopgaande strijd opende Sierra Leone de score. Rosalie, onze nationale keeper, was kansloos. Even later werd het 2-0 door een ongelukkige handsbal. Gelukkig knakte dit de moraal niet. Met peptalk en flink wat water in de rust herpakten we ons. Roeland werd eerst wat rust gegund en dat betaalde zich gunstig uit.
Bij een vloeiende aanval wist hij met een Bergkampachtige beweging de keeper te verschalken, 2-1. We voerden de druk op en de gelijkmaker hing in de lucht. Toch viel het doelpunt aan de andere kant, 3-1. Maar we gaven de moed niet op. Bij een prachtige aanval over meer schijven kwam de bal bij Samuel. Hij wist Roeland te bereiken en hij kopte onberispelijk raak, 3-2. Er kwamen nog een paar mooie kansen op de gelijkmaker, maar het doelpunt viel niet. We konden leven met ons kleine verlies want we hadden genoten van de wedstrijd en de fantastische sfeer samen met de mensen van de gemeenschap. Het was een heerlijke afsluiting van de middag en een mooie aanloop naar een vrije avond.

De komende dag zullen we vooral nog bouwen en met kinderwerk bezig zijn. Langzamerhand bereiden we ons voor op de reis naar Freetown. Ook daar gaan we nog even genieten.

Groetjes van ons allemaal





De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.