ZA118 | Bouwvak in Fipungu

Geplaatst op 29 jul 2018 - 22:45

Het harde werk wordt beloond! Na een week hard werken is het hoogste punt bereikt en hebben we genoten van een prachtig weekend!

Het is inmiddels 3 dagen geleden dat er voor het laatst een nieuwsberichtje is geplaats vanuit Fipungu. In deze tijd is er zeker niet stilgezeten. Het hoogste punt van het schoolgebouw is al voor het weekend bereikt en ook de lerarenwoning begint al aardig op een huis te lijken.  

Vrijdag heeft de groep gasten gehad. Jan-Paul Apon (onze setupper) en zijn gezin zijn in Zambia op vakantie en zijn samen met Gerda den Ouden bij ons langs geweest. Gerda komt uit Nederland en heeft in Mkushi een voedingscentrum. Zowel Jan-Paul als Gerda vertelde ons inspirerende verhalen over hun ervaringen. 

Vrijdagavond hebben we een mooi en indrukwekkend avondprogramma gehad, mede hierdoor is de groep nog hechter dan voorheen.

Op zaterdag wordt er niet gebouwd, in ieder geval niet door ons. De locals hebben echter stug doorgewerkt. Wij hebben zaterdagochtend Chengelo school bezocht. Voor velen was het een bijzondere ervaring om op slechts een uur rijden vanuit Fipungu zo'n rijke en westerse school aan te treffen. Enkele dames hebben kunnen genieten van een warme douche en een gewoon toilet is toch ook wel erg comfortabel. 

Zaterdagmiddag hebben we onze weg in de vrachtwagen (met massagefunctie) vervolgd en hebben we het voedingscentrum van Gerda bezocht. Gerda en haar kok Bright hebben ons voorzien van een uitgebreide toelichting. Hierna vervolgde we onze weg naar de markt van Mkushi. Een koud flesje cola en wat andere vernaperingen waren erg welkom voor velen van ons. Op de terugweg is de massagefunctie van de vrachtwagen iets harder gezet. De chauffeur rook waarschijnlijk de geuren van het heerlijke eten van onze kok Tito. 

Zondagochtend konden we iets langer uitslapen. Hier is dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Na het inmiddels haast traditionele ontbijt is er een groepsfoto in zondagse kleding gemaakt. Onze hoofdleider Alexander had zijn kleding duidelijk het beste op het projectland afgestemd. Vervolgens was het tijd voor de kerkdienst, nadat wij enkele liederen hebben gezongen hebben de ca. 20 locals dit ruim overtroffen. Wat een ritme en stemgeluid! 

Nadat we een potje voetbal tegen een team met een gemiddde leeftijd van ca. 7 jaar kansloos hebben verloren heeft leraar Donald ons meegenomen door de omgeving en is er zelfs een dode slang gespot. 

Op het moment van schrijven is de groep aan het nagenieten van de sing-in en tobben Alexander en Niels met het nieuwsberichtje. 

Vanaf ca. 8000 km verderop, dikke tût & houdoe!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.